Pyszne, mocno orzechowe
ciasto! Jeśli uwielbiacie orzechy, na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealne do
upieczenia w jesienno-zimowy czas, sprawdzi się też na świątecznym stole. Jest
miękkie i wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni! Najlepiej przechowywać
je w pojemniku. Jakiś czas temu kupiłam specjalne pojemniki do przechowywania
ciast i to był strzał w dziesiątkę! Ciasta nie wysychają i dłużej zachowują
świeżość. Jeśli sporo pieczecie, to bardzo polecam.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWE
Składniki
:
200 g mąki pszennej
200 g zmielonych
orzechów laskowych
200 g cukru
200 g masła
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 jajka
6 łyżek mleka
Polewa
czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki
kremówki
Dodatkowo
:
posypka (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto orzechowe :
Masło, jajka i mleko
powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesypać do
miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić miękkie
masło, miksować przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier
jednocześnie miksując na wysokich obrotach. Całość powinna trwać około 5 minut.
Dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować na niższych obrotach tylko
do połączenia składników. Na 3 razy dodać zmielone orzechy, następnie na 2 razy
dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po każdym dodaniu
miksujemy krótko na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do keksówki (25cm)
wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez
około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę :
obie czekolady posiekać. W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być
gorąca, ale się nie zagotować!), ściągnąć z palnika, dodać czekoladę i
energicznie wymieszać. Polać ciasto. Można przyozdobić je posypką. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz