Ciasto orzechowe

Pyszne, mocno orzechowe ciasto! Jeśli uwielbiacie orzechy, na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealne do upieczenia w jesienno-zimowy czas, sprawdzi się też na świątecznym stole. Jest miękkie i wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni! Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Jakiś czas temu kupiłam specjalne pojemniki do przechowywania ciast i to był strzał w dziesiątkę! Ciasta nie wysychają i dłużej zachowują świeżość. Jeśli sporo pieczecie, to bardzo polecam.


ciasto orzechowe

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWE

 


Składniki :

200 g mąki pszennej

200 g zmielonych orzechów laskowych

200 g cukru

200 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

6 łyżek mleka

 


Polewa czekoladowa :

50 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

5 łyżek śmietanki kremówki

 


Dodatkowo :

posypka (opcjonalnie)

 

 


Jak zrobić ciasto orzechowe :


Masło, jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić miękkie masło, miksować przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier jednocześnie miksując na wysokich obrotach. Całość powinna trwać około 5 minut. Dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować na niższych obrotach tylko do połączenia składników. Na 3 razy dodać zmielone orzechy, następnie na 2 razy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po każdym dodaniu miksujemy krótko na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.


Przygotować polewę : obie czekolady posiekać. W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być gorąca, ale się nie zagotować!), ściągnąć z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać. Polać ciasto. Można przyozdobić je posypką. Smacznego!

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz