To chyba najprostszy
piernik jaki robiłam. Nie potrzebujecie do niego nawet miksera, wszystko
mieszamy łyżką! Idealne ciasto dla zabieganych :). Jeśli lubicie, możecie śmiało
przełożyć je powidłami śliwkowymi, polecam też użyć jakiejś fajnej posypki,
żeby wyglądało pięknie i świątecznie! Smacznego!
PRZEPIS NA PIERNIK CZEKOLADOWY
Składniki
:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki przyprawy do
piernika
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
250 ml maślanki
200 g drobnego cukru
125 g oleju
2 duże jajka
Polewa
:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
6 łyżek kremówki
Dodatkowo
:
posypka (opcjonalnie)
Jak
zrobić piernik czekoladowy :
Maślanka i jajka
powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać razem
mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i sól. W
drugiej misce umieścić maślankę, cukier, olej i jajka, wymieszać trzepaczką
rózgową do połączenia składników. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Masę
przelać do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do
całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę :
obie czekolady posiekać nożem. Do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać
(powinna być gorąca, ale nie może się zagotować!), ściągnąć z palnika, wsypać
czekoladę i energicznie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto. Jeśli używamy –
posypujemy posypką.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz