Domowa wędlina nie ma
sobie równych! Przygotowując ją w domu mamy pełną kontrolę nad jakością
składników i unikamy zbędnej chemii, dodawanej do sklepowych wyrobów. Pyszną
wędlinę możemy przygotować bez dodatkowych urządzeń, tutaj – klik – znajdziecie
przepis na schab pieczony w mleku. Warto też zaopatrzyć się w szynkowar, dzięki
któremu możemy urozmaicić nasze domowe wyroby. Przygotowanie szynki z
szynkowara jest bardzo proste, przeczytajcie przepis i przekonajcie się sami
:).
Składniki
:
800 g szynki wieprzowej
200 g mięsa mielonego
wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli peklowej
½ łyżeczki czarnego
pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki przyprawy do
wieprzowiny
100 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić szynkę wieprzową z szynkowara :
Mięso pokroić w kostkę
(trochę większą niż do gulaszu), włożyć do miski. Dodać mięso mielone,
wyciśnięty czosnek, sól peklową, pieprz, cukier i przyprawę do wieprzowiny,
wymieszać. Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na
kilka minut do napęcznienia. Następnie wstawić na palnik, na mały ogień,
mieszać aż żelatyna się rozpuści (nie może się zagotować!). Odstawić na kilka
chwil do przestygnięcia, następnie dodać do mięsa i całość wyrabiać dłonią
przez około 3-4 minuty. W szynkowarze umieścić woreczek, wkładać do niego
mięso, za każdym razem mocno je dociskając. Woreczek zawiązać, zamknąć
szynkowar i zostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć
szynkowar, włożyć do wysokiego garnka, nalać do niego zimnej wody tak aby
sięgała około 2 cm nad poziomem mięsa w szynkowarze. Do szynkowaru włożyć
termometr. Wstawić na palnik, na mały ogień. Szynkę parzyć przez ok. 2 i pół
godziny, aż temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie. Wówczas wyciągnąć szynkowar,
ostudzić na kuchennym blacie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Domowa wędlina
gotowa!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Dawno nie robiłam takiej szyneczki (mam szynkowar). Więc jak najszybciej muszę nadrobić zaległości, bo ta pyszna szyneczka "narobiła mi smaka"!
OdpowiedzUsuń