Kolejny pyszny pomysł
jak przygotować szparagi! To bardzo wdzięczne warzywo, które nie wymaga
długiego czasu przygotowania ani skomplikowanych przepisów. Są delikatne w
smaku, dlatego najlepiej łączyć je ze składnikami, które są dość wyraziste. Szparagi
doskonale smakują z łososiem, tuńczykiem, jajkami, boczkiem.
PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM W KREMOWYM SOSIE
(2
porcje)
Składniki :
200
g makaronu wstążki
200
ml śmietanki kremówki
½
pęczka zielonych szparagów
150
g wędzonego łososia
1
łyżka koperku
1
łyżka oliwy
sól,
pieprz
1/3
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić makaron ze szparagami i łososiem w kremowym sosie :
Makaron
ugotować według informacji na opakowaniu.
Szparagi umyć, odłamać końce i wyrzucić. Resztę szparagów pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać łososia, smażyć przez chwilę razem, następnie wlać śmietankę, dodać koperek i gotować przez 1 minutę.
Mąkę ziemniaczaną wsypać do malutkiej miseczki, dodać
odrobinę zimnej wody, wymieszać, wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go
mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć
makaron, polać sosem. Gotowe!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń