Makaron ze szparagami i łososiem w kremowym sosie

Kolejny pyszny pomysł jak przygotować szparagi! To bardzo wdzięczne warzywo, które nie wymaga długiego czasu przygotowania ani skomplikowanych przepisów. Są delikatne w smaku, dlatego najlepiej łączyć je ze składnikami, które są dość wyraziste. Szparagi doskonale smakują z łososiem, tuńczykiem, jajkami, boczkiem.


makaron ze szparagami lososiem w kremowym sosie

PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM W KREMOWYM SOSIE

(2 porcje)

 


Składniki :

200 g makaronu wstążki

200 ml śmietanki kremówki

½ pęczka zielonych szparagów

150 g wędzonego łososia

1 łyżka koperku

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

Jak zrobić makaron ze szparagami i łososiem w kremowym sosie :


Makaron ugotować według informacji na opakowaniu.


Szparagi umyć, odłamać końce i wyrzucić. Resztę szparagów pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać łososia, smażyć przez chwilę razem, następnie wlać śmietankę, dodać koperek i gotować przez 1 minutę. 


Mąkę ziemniaczaną wsypać do malutkiej miseczki, dodać odrobinę zimnej wody, wymieszać, wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć makaron, polać sosem. Gotowe!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz