Sałatka ziemniaczana ze szparagami i tuńczykiem

Pożywna i pełna smaku sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami, tuńczykiem, jajkami i sosem musztardowym. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły dzień. Można ją również przygotować wcześniej i zabrać do pracy, wówczas najlepiej sos spakować osobno i polać przed jedzeniem.


salatka ziemniaczana ze szparagami i tunczykiem

PRZEPIS NA SAŁĄTKĘ ZIEMNIACZANĄ ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM

(2 porcje)

 



Składniki :

600 g ziemniaków

pęczek zielonych szparagów

1 puszka tuńczyka

2 jajka

1 łyżka koperku

 


Sos :

6 łyżek oliwy

2 łyżki octu z białego wina

2 łyżeczki musztardy

sól, pieprz

 



Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami :


Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować szparagi : odłamać końce szparagów i wyrzucić. Szparagi włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2-3 minuty, wyciągnąć, przelać zimną wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć i podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (jak ugotować jajko na twardo – klik), obrać i pokroić na 4 części.


Przygotować sos : wszystkie składniki umieścić w szklance i zblendować.


Ziemniaki wymieszać z koperkiem, dodać szparagi i tuńczyka, przemieszać, na wierzchu ułożyć jajka, całość polać sosem. Smacznego!

 

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz