Pożywna i pełna smaku sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami, tuńczykiem, jajkami i sosem musztardowym. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły dzień. Można ją również przygotować wcześniej i zabrać do pracy, wówczas najlepiej sos spakować osobno i polać przed jedzeniem.
PRZEPIS NA SAŁĄTKĘ ZIEMNIACZANĄ ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM
(2
porcje)
Składniki :
600
g ziemniaków
pęczek
zielonych szparagów
1
puszka tuńczyka
2
jajka
1
łyżka koperku
Sos :
6
łyżek oliwy
2
łyżki octu z białego wina
2
łyżeczki musztardy
sól,
pieprz
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami :
Ziemniaki
ugotować w mundurkach, odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać i
pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować szparagi : odłamać końce szparagów i
wyrzucić. Szparagi włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2-3 minuty,
wyciągnąć, przelać zimną wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na 3-4
mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć i podzielić widelcem na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo (jak ugotować jajko na twardo – klik), obrać i pokroić
na 4 części.
Przygotować
sos : wszystkie składniki umieścić w szklance i zblendować.
Ziemniaki
wymieszać z koperkiem, dodać szparagi i tuńczyka, przemieszać, na wierzchu
ułożyć jajka, całość polać sosem. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis,
podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz