Dzisiaj przepis na idealny, jesienny obiad!
Soczyste pulpety w
kremowym sosie kurkowym.
Podaję je z tłuczonymi
ziemniakami i mizerią, ale możecie wybrać makaron a nawet ryż i ulubioną
surówkę, też będzie smakować świetnie!
Wspaniałe danie dla
miłośników grzybów, bardzo polecam.
PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE KURKOWYM
(ok.
20 pulpetów)
Składniki
:
700 g mielonego mięsa
wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
250 g kurek
1,20 wywaru warzywnego
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
mąka pszenna do
obtoczenia pulpetów
1 łyżka posiekanego
koperku
oliwa
sól, pieprz
Sposób
przygotowania :
Kurki oczyścić, tj.
włożyć do miski i zalać zimną wodą, po chwili odlać i ponownie nalać wodę.
Powtarzać aż odlewana woda będzie czysta. Na koniec można jeszcze przepłukać
kurki na sicie.
Jedną cebulę i jeden
ząbek czosnku obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 minuty, dodać
czosnek smażyć chwilę razem, następnie na patelnię wrzucić kurki. Oprószyć solą
i pieprzem, smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Odstawić.
Jedną cebulę i czosnek
obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Mięso włożyć do miski,
dodać cebulę, czosnek, jajko oraz 1 ½ łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.
Dobrze wymieszać. Jeśli mięso jest mocno zbite dodać kilka łyżek zimnej wody. Z
masy formować pulpety, układać je na talerzu, następnie obtoczyć w mące pszennej.
Wywar podgrzać, dodać
sos sojowo-grzybowy. Delikatnie włożyć pulpety, gotować na małym ogniu przez 10
minut, następnie wrzucić podsmażone kurki i gotować dalej przez kolejne 10
minut.
Pod koniec gotowania
wlać śmietankę. Zagęścić : mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody,
wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, ściągnąć z
palnika. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz