Jeśli szukacie
najlepszego, jesiennego wypieku, oto przed Wami pyszne, mięciutkie i puszyste,
drożdżowe bułeczki z cynamonem! Są super słodkie! Idealne na drugie śniadanie
lub podwieczorek. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym
i cynamonem! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka dobrej
kawy!
Zaczyn :
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml mleka
Ciasto :
300 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
60 g roztopionego masła
Nadzienie :
60 g roztopionego masła
100 g drobnego cukru
1 ½ łyżki cynamonu
Lukier :
2/3 szklanki cukru
pudru
2 łyżki gorącej wody
Jak zrobić cynamonki :
Przygotować zaczyn : w
miseczce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawić na
10-15 minut.
Do większej miski
przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło i gotowy zaczyn. Mieszać
łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez
około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski (miskę zakryć folią spożywczą) i
odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć
na blat, krótko zagnieść. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt o
wymiarach około 30x40 cm.
Rozpuścić masło.
Wymieszać cukier z cynamonem. Rozwałkowane ciasto posmarować za pomocą pędzelka
masłem, następnie równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć wzdłuż
dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 8 równych kawałków. Każdy z
nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchennym
ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (cynamonki powinny wyraźnie
zwiększyć swoją objętość).
Piec w temperaturze 180
stopni przez około 15-17 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do
przestudzenia.
Przygotować lukier : dokładnie
wymieszać cukier puder z gorącą wodą i polać nim bułeczki. Jeśli lukier jest za
gęsty, dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki, dosypać cukru pudru.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz