Sprawdzony przepis na
fantastyczną krajankę piernikową, czyli ciasto piernikowe o wyrazistym
korzennym smaku, podzielone na mniejsze kawałki, oblane lukrem. Rozpływa się w
ustach! Jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu, najdłużej trwa lukrowanie
:). Gotową krajankę przechowujcie w zamkniętej puszcze i podjadajcie wedle
potrzeby :)).
Składniki :
250
g miodu
125
g cukru
125
g masła
2
łyżki przyprawy do piernika
1
½ łyżki kakao
1
łyżka cynamonu
500
g mąki pszennej
1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
1
duże jajko
Lukier :
3
szklanki cukru pudru
ok.
9-10 łyżek gorącej wody
Jak zrobić krajankę piernikową :
W garnku umieścić miód,
cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Podgrzać na małym ogniu,
cały czas mieszając trzepaczką rózgową, do rozpuszczenia i połączenia składników.
Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesypać do
miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
Kiedy masa przestygnie,
dodać jajko, zmiksować krótko na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę,
ponownie zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Dużą blachę do ciasta wyłożyć
papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, rozłożyć je równomiernie na
całą blaszkę (polecam posmarować palce olejem, ułatwi to rozłożenie ciasta).
Piec w temperaturze 175
stopni przez 20-22 minuty (nie dłużej! zbyt długie pieczenie spowoduje, że
piernik wyjdzie bardzo twardy). Wyciągnąć, zostawić do wystygnięcia w foremce.
Przygotować lukier : w
misce połączyć cukier puder z gorącą wodą, wymieszać dokładnie, żeby nie było
grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę więcej wody, jeśli za rzadki
dodać cukru pudru.
Gotową krajankę
wyciągnąć z foremki, pokroić na kwadraty, lukrować za pomocą pędzelka i
odstawiać na kratkę. Gotowe!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz