Popularny w sieci
przepis na doughnut muffins,
czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych,
polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i
mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).
Składniki
:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
200 ml mleka
75 ml oleju
1 duże jajko
150 g cukru
Dodatkowo
:
40 g masła
50 g drobnego cukru
1 łyżka cynamonu
Sposób
przygotowania :
W jednej misce połączyć
mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką
rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko
wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można
nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać
ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 175 stpni przez około
20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę. Masło rozpuścić w
garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny
posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz