Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Popularny w sieci przepis na doughnut muffins, czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych, polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).


muffiny jak paczki doughnut muffins


Składniki :

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

200 ml mleka

75 ml oleju

1 duże jajko

150 g cukru


Dodatkowo :

40 g masła

50 g drobnego cukru

1 łyżka cynamonu

 


Sposób przygotowania :

W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 175 stpni przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz