Puszysta, mięciutka i
wilgotna babka cytrynowo-kokosowa. Pięknie wyrasta! Smaku dodaje cudny lukier przygotowany
na bazie mleczka kokosowego! Pycha!
Składniki
:
4 duże jajka
200 g drobnego cukru
250 ml oleju
150 ml mleczka
kokosowego
skórka i sok z 1
cytryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
50 g wiórek kokosowych
Lukier
:
1 ½ szklanki cukru
pudru
5-6 łyżek mleczka
kokosowego
20-30 g wiórków
kokosowych
Sposób
przygotowania :
Jajka i mleczko
kokosowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do
pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać razem w misce, odstawić.
Jajka wbić do dużej
miski, dodać cukier, ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7 minut
(do powstania gęstej, puszystej masy).
Cały czas ubijając,
małym strumykiem wlewać olej.
Następnie na 2-3 razy
dodać na zmianę mleczko kokosowe i mąkę, po każdym dodaniu miksując bardzo
krótko na najniższych obrotach.
Na koniec dodać skórkę
i sok z cytryny.
Gotową masę przelać do
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175
stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka), wyciągnąć, odstawić do
wystudzenia.
Przygotować lukier : w
misce umieścić cukier puder, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Jeśli lukier
jest za gęsty dodać odrobinę mleczka kokosowego, jeśli za rzadki dodać troszkę
cukru pudru. Polukrować ciasto i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz