Babka cytrynowo-kokosowa

Puszysta, mięciutka i wilgotna babka cytrynowo-kokosowa. Pięknie wyrasta! Smaku dodaje cudny lukier przygotowany na bazie mleczka kokosowego! Pycha!


babka cytrynowo kokosowa


Składniki :

4 duże jajka

200 g drobnego cukru

250 ml oleju

150 ml mleczka kokosowego

skórka i sok z 1 cytryny

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g wiórek kokosowych

 


Lukier :

1 ½ szklanki cukru pudru

5-6 łyżek mleczka kokosowego

20-30 g wiórków kokosowych

 


Sposób przygotowania :


Jajka i mleczko kokosowe powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać razem w misce, odstawić.


Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier, ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7 minut (do powstania gęstej, puszystej masy).


Cały czas ubijając, małym strumykiem wlewać olej.


Następnie na 2-3 razy dodać na zmianę mleczko kokosowe i mąkę, po każdym dodaniu miksując bardzo krótko na najniższych obrotach.


Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny.


Gotową masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka), wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.


Przygotować lukier : w misce umieścić cukier puder, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę mleczka kokosowego, jeśli za rzadki dodać troszkę cukru pudru. Polukrować ciasto i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz