Tradycyjna, dwukolorowa
babka marmurkowa. Waniliowo-czekoladowa z dodatkiem wiśni, które sprawiają, że
ciasto smakuje jeszcze lepiej i jest bardziej wilgotne! Przed podaniem możecie
oprószyć ją cukrem pudrem.
Składniki
:
5 dużych jajek
200 g cukru
200 g oleju
225 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 ½ łyżki kakao
1 ½ szklanki wiśni
Sposób
przygotowania :
Jajka powinny być w
temperaturze pokojowej.
Wiśnie odsączyć na
sicie.
Jajka umieścić w misce,
dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 7 minut, do powstania
jasnej, puszystej masy. Ubitą masę rozdzielić po równo na dwie miski.
Do drugiej miski
przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Rozdzielić równo na dwie miski. Do jednej
dodać kakao, wymieszać. Suche składniki dodać do ubitej masy, krótko zmiksować
na niskich obrotach. Do każdej miski wlać po połowie oleju i ponownie krótko
zmiksować na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Foremkę o długości 30
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyląc połowę jasnej masy na dno foremki,
następnie łyżką nałożyć połowę masy kakaowej i wyłożyć połowę wiśni. Czynność powtórzyć
: wylać pozostałą jasną masę, następnie kakaową, patyczkiem do szaszłyków
zrobić kilka ósemek w masie, żeby ładnie się wymieszała. Na wierzch wyłożyć
pozostałe wiśnie.
Piec w temperaturze 175
stopni przez około 60-70 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do
wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz