Klasyczny przepis na
sernik, który niezmiennie cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niesamowity
smak i konsystencję. To najlepszy sernik jaki w życiu jadłam! Mokry, puszysty, aromatyzowany
skórką pomarańczową. Idealny na każdą okazję, a także bez okazji! :)
Kruchy spód :
250
g mąki pszennej
125
zimnego masła
1
jajko
100
g cukru pudru
Masa twarogowa :
100
g miękkiego masła
200
g drobnego cukru
8
dużych jajek
1
kg twarogu zmielonego trzykrotnie
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3
łyżki skrobi ziemniaczanej
100
g skórki pomarańczowej
Lukier :
1
szklanka cukru pudru
4
łyżki gorącej wody
100
g skórki pomarańczowej
Sposób
przygotowania :
Przygotować spód : na
blat przesiać mąkę i cukier puder, dodać masło, kroić nożem na malutkie
kawałeczki. Zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wyrobić ciasto.
Formę 25x35cm wyłożyć
papierem do pieczenia, następnie ciastem równomiernie wylepić jej dno. W kilku
miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12
minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, odstawić.
Składniki na masę
twarogową powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce umieścić masło,
dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez kilka minut, aż otrzymamy
jasną, puszystą masę. Wówczas dodawać po 1 żółtku (białka oddzielamy do drugiej
dużej, suchej miski) i miksować krótko do połączenia składników po każdym
dodaniu. Następnie dodajemy po 1 łyżce twarogu, jednocześnie miksując na
wolniejszych obrotach. Dodać skrobię ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy, krótko
zmiksować na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywną
pianę. Dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotową masę wylać na
podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 70 minut.
Studzić w otwartym piekarniku, następnie odstawić na kilka godzin (można całą
noc) do lodówki.
Przygotować lukier : w
miseczce umieścić cukier puder, dodać gorąca wodę, energicznie wymieszać, żeby
nie było grudek. Polukrować sernik, posypać skórką pomarańczową.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz