Świąteczny sernik ze skórką pomarańczową

Klasyczny przepis na sernik, który niezmiennie cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niesamowity smak i konsystencję. To najlepszy sernik jaki w życiu jadłam! Mokry, puszysty, aromatyzowany skórką pomarańczową. Idealny na każdą okazję, a także bez okazji! :)


swiateczny sernik ze skorka pomaranczowa



Kruchy spód :

250 g mąki pszennej

125 zimnego masła

1 jajko

100 g cukru pudru


Masa twarogowa :

100 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

8 dużych jajek

1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

100 g skórki pomarańczowej


Lukier :

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki gorącej wody

100 g skórki pomarańczowej

 


Sposób przygotowania :


Przygotować spód : na blat przesiać mąkę i cukier puder, dodać masło, kroić nożem na malutkie kawałeczki. Zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wyrobić ciasto.


Formę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ciastem równomiernie wylepić jej dno. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, odstawić.


Składniki na masę twarogową powinny być w temperaturze pokojowej.


W dużej misce umieścić masło, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez kilka minut, aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Wówczas dodawać po 1 żółtku (białka oddzielamy do drugiej dużej, suchej miski) i miksować krótko do połączenia składników po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po 1 łyżce twarogu, jednocześnie miksując na wolniejszych obrotach. Dodać skrobię ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy, krótko zmiksować na wolnych obrotach.


Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać szpatułką.


Gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Studzić w otwartym piekarniku, następnie odstawić na kilka godzin (można całą noc) do lodówki.


Przygotować lukier : w miseczce umieścić cukier puder, dodać gorąca wodę, energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Polukrować sernik, posypać skórką pomarańczową.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz