Sałatka ziemniaczana to
świetny dodatek do potraw z grilla. W wyjątkowo upalne dni przygotowuję ją i
zjadam jako samodzielne danie. Jest pożywna i sycąca, do tego prosta i szybka w
przygotowaniu. Znakomicie smakuje z młodymi ziemniaczkami, ale starsze też
dobrze dają radę!
Składniki :
1
kg ziemniaków
1
pęczek rzodkiewki
6
ogórków konserwowych
Sos
:
6
łyżek majonezu
6
łyżek kwaśnej śmietany 18%
2
ząbki czosnku
2
łyżki posiekanego koperku
sól
Sposób
przygotowania :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odlać, odstawić do wystudzenia, następnie obrać i pokroić w większą kostkę.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry.
Ogórki pokroić w plastry.
Przygotować sos : w miseczce wymieszać : majonez, śmietanę, wyciśnięty czosnek, koperek i szczyptę soli.
W misce umieścić ziemniaki, rzodkiewki i ogórki, polać sosem,
delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz