Wpisy

wtorek, 6 marca 2018

Domowe bułki do hot-dogów

Domowe bułki do hot-dogów

Przepis na domowe bułki do hot-dogów. Dzięki nim domowy „fast food” będzie jeszcze smaczniejszy  :) . Do przygotowania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka. Ciasta po wyrobieniu nie odstawiamy do wyrośnięcia co zdecydowanie skraca czas ich przygotowania  :) . Bardzo ważne jest to jak uformujemy bułki, trzeba się do tego szczególnie przyłożyć, żeby bułki nie urosły nam wszerz, bo zamiast hot-dogów będą hamburgery  :)   :) . Wałeczki trzeba dokładnie uformować, bułki muszą być wąskie! 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 5 marca 2018

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Klasyk wśród sosów ze słoika J . Jego przygotowanie jest prostsze niż może się wydawać zatem zachęcam do zrobienia go w domu. Najlepiej smakuje z ryżem.

Czytaj więcej »
niedziela, 4 marca 2018

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do kubka dobrej kawy czy herbaty. Ważne, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej.  

Czytaj więcej »
sobota, 3 marca 2018

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Smaczny i szybki w przygotowaniu domowy obiad. Do przyrządzania sosów na zasmażce potrzeba odrobinę wprawy, ważne, żeby nie smażyć na dużym ogniu i bardzo szybko mieszać wlewając bulion, najlepiej używając trzepaczki rózgowej. Jajka w sosie musztardowym najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.

Czytaj więcej »
czwartek, 1 marca 2018

Tradycyjny, polski krupnik

Tradycyjny, polski krupnik

Tradycyjna polska zupa gotowana na mięsno-warzywnym wywarze z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką.

Czytaj więcej »
środa, 28 lutego 2018

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Smaczne, delikatne danie. Duże, soczyste kawałki cytrynowego łososia z zielonym groszkiem i pysznym ryżem gotowanym w bulionie. Składniki (2 porcje) : 200 g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 250 g fileta z łososia bez skóry garść mrożonego zielonego groszku 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 ml dobrego wytrwanego białego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła parmezan sól Sposób przygotowania : Bulion podgrzać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać ryż, smażyć często mieszając kolejną minutę. Następnie wlać wino, gotować przez 1-2 minuty aż alkohol odparuje. Wówczas wlewać gorący bulion : jednorazowo 1 chochlę. Gotować na niedużym ogniu często mieszając i dolewając bulionu kiedy ryż wchłonie cały wcześniej wlany. Łososia pokroić na kawałki, polać sokiem z cytryn

Czytaj więcej »
wtorek, 27 lutego 2018

Calzone, pizza w pierogu

Calzone, pizza w pierogu

Calzone to pyszne, pieczone pierogi przygotowane z ciasta na pizzę. Farsz możemy przygotowywać wedle własnych upodobań. Z podanej proporcji wychodzą 4 pierogi, wielkości ¼ blachy z piekarnika.   Zaczyn : 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki letniej wody Ciasto : 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 300 ml letniej wody Sos : 300 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól 1 łyżka oliwy Nadzienie : 200 g pieczarek 1 mała cebula ½ czerwonej papryki garść startego żółtego sera lub mozzarelli sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania : Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, oliwę i wodę, mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do mis

Czytaj więcej »
piątek, 23 lutego 2018

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

Przepis na parówki w cieście drożdżowym czy też zwyczajnie w bułce to prosta i smaczna przekąska, która smakuje i na ciepło i na zimno. Zachowują świeżość również następnego dnia po upieczeniu.  Z podanej proporcji wychodzi 16 bułeczek. 

Czytaj więcej »
czwartek, 22 lutego 2018

Ekspresowe spaghetti bolognese

Ekspresowe spaghetti bolognese

Proste, tanie i smaczne spaghetti do przygotowania w około pół godziny!     Składniki (6-8 porcji) : 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l passaty pomidorowej 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo : makaron spaghetti ok. 125 g na porcje parmezan Sposób przygotowania : Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać mięso, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć rozdrabniając i mieszając mięso aż całe zmieni kolor. Wówczas wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami. Podawać z makaronem spaghetti, posypane parmezanem. 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 19 lutego 2018

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Pyszne, domowe, śniadaniowe rogale z makiem. Z podanej proporcji wychodzi 8 rogali. PRZEPIS NA ROGALE Z MAKIEM (8 sztuk) Zaczyn : 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka Ciasto : 385 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Dodatkowo : 1 jajko mak Jak przygotować rogale z makiem : Przygotować zaczyn : drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. W małym garnuszku rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn i przestudzone masło. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Włożyć z powrotem do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyjąć na blat, wyrabiać przez chwilę, uformować kształt kuli, spłaszczyć palcami, następnie rozwałkować na kształt koła. Nożem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem przeciąć ciasto na 4 równ

Czytaj więcej »
sobota, 17 lutego 2018

Grochówka – najlepszy przepis!

Grochówka – najlepszy przepis!

Przepis na typowo zimową zupę, bardzo pożywną i sycącą – grochówkę gotowaną na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Do zupy daję groch łuskany  cały, którego nie trzeba wcześniej namaczać.

Czytaj więcej »