Wpisy

poniedziałek, 7 maja 2018

Kulki mocy –czyli trufle z daktyli

Kulki mocy –czyli trufle z daktyli

Daktylowe kulki mocy są proste i szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne! To świetny pomysł na przekąskę, która szybko doda energii. Z podanej proporcji otrzymacie około 15 sztuk. Kulki należy przechowywać w lodówce! 

Czytaj więcej »
piątek, 4 maja 2018

Brownie – najlepszy przepis!

Brownie – najlepszy przepis!

Przepis na brownie idealne! Klasyczne amerykańskie ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Uzależniające! :) :)

Czytaj więcej »
środa, 2 maja 2018

Szaszłyki z kurczakiem na orientalną nutę

Szaszłyki z kurczakiem na orientalną nutę

Połączenie kurkumy, kuminu, kolendry i ostrej papryki tworzy fantastycznie aromatyczną marynatę do kurczaka. Dzięki niej szaszłyki nabierają nieco orientalnego smaku J .  Jeśli macie ochotę na wege szaszłyki, kliknijcie  tu .

Czytaj więcej »
wtorek, 1 maja 2018

Wegetariańskie szaszłyki z serem halloumi

Wegetariańskie szaszłyki z serem halloumi

Szaszłyki z grilla w wersji wegetariańskiej z greckim serem halloumi, papryką i czerwoną cebulą, zamarynowanymi w oliwie i ziołach prowansalskich. Podany czas grillowania jest czasem orientacyjnym, szaszłyki grillujemy aż ser i warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące! Polecam! J

Czytaj więcej »
poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Curry to świetny pomysł na szybki obiad! Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Podczas gotowania ważne jest, żeby nie rozgotować warzyw, curry najlepiej smakuje jeśli warzywa lekko chrupią .

Czytaj więcej »
sobota, 28 kwietnia 2018

Chleb na ciemnym piwie z garnka

Chleb na ciemnym piwie z garnka

Przepis na chleb na ciemnym piwie bez wyrabiania. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki łyżką, odstawić na 12 godzin, następnie złożyć i piec! Dzięki pieczeniu w garnku chlebek ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Smak piwa jest wyraźnie wyczuwalny, pieczywo dobrze smakuje np. z ulubionym żółtym serem.

Czytaj więcej »
środa, 25 kwietnia 2018

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Banalnie prosty sposób na odczarowanie nudnych ziemniaków. Pieczone ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu (zamiast gotowanych ziemniaków), dodatkiem do grilla lub samodzielnym daniem w towarzystwie ulubionych dipów.

Czytaj więcej »
kwietnia 25, 2018

Papryka faszerowana chili con carne

Papryka faszerowana chili con carne

Pieczona papryka faszerowana meksykańskim chili con carne. Doskonale smakuje z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany. To pyszne, nieskomplikowane danie można przygotować zarówno na obiad jak i kolację, zwłaszcza kolację we dwoje J . Jeśli lubicie ostrzejsze dania dodajcie więcej chili!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Krem porowo-ziemniaczany

Krem porowo-ziemniaczany

Smaczna, prosta, kremowa zupa z podsmażonych na oliwie i maśle porów i ziemniaków.

Czytaj więcej »
piątek, 30 marca 2018

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Kolejna propozycja na faszerowane jajka, które sprawdzą się nie tylko podczas Wielkanocy. To świetny pomysł na przekąskę na zimno na imprezie albo śniadanie lub kolację. Smakują doskonale, są szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole! Jeśli szukacie innych pomysł na jaja to tu znajdziecie przepis na jajka faszerowane pieczarkami a tu na faszerowane pastą chrzanową. Pycha!

Czytaj więcej »
środa, 28 marca 2018

Sos tatarski do jajek

Sos tatarski do jajek

Prosty przepis na sos tatarski, obowiązkowy dodatek do jaj, wędlin i galarety na wielkanocnym stole.

Czytaj więcej »