Wpisy

poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Dzisiaj podaję przepis na fantastyczne, mięciutkie domowe bułki do hamburgerów. Jeśli raz je upieczecie nie będziecie już chcieli kupnych :). Z podanych proporcji wychodzi 10 bułek, jeśli nie macie w planach aż tylu burgerów, nadmiar możecie wykorzystać jako zwykłe bułki kanapkowe.

Czytaj więcej »
sobota, 27 kwietnia 2019

Tarta z warzywami i serem feta

Tarta z warzywami i serem feta

Pyszna tarta warzywna z serem feta. Na kruchym spodzie, z brokułem, papryką, czosnkiem i serem feta. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny. Bezpośrednio po upieczeniu powinna odstać około 15 minut zanim zabierzemy się za jej krojenie.

Czytaj więcej »
czwartek, 25 kwietnia 2019

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.

Czytaj więcej »
czwartek, 18 kwietnia 2019

Prosta babka piaskowa

Prosta babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i najważniejsze – wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i nie tylko.

Czytaj więcej »
środa, 17 kwietnia 2019

Sernik krówka (z masą kajmakową)

Sernik krówka (z masą kajmakową)

Smaczny sernik, na spodzie z ciasteczek zbożowych, z dodatkiem masy kajmakowej. Nie jest zbyt słodki, powiedziałabym, że w sam raz, aczkolwiek można posmakować samemu i w razie potrzeby dodać odrobinę masy krówkowej więcej, pamiętając o tym, że polewa również będzie słodka :). Jest prosty w przygotowaniu, nie ma z nim wiele roboty. Po upieczeniu i wystudzeniu powinien jeszcze zostać schłodzony w lodówce. Natomiast przed konsumpcją należy go wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej, wtedy smakuje najlepiej! Polecam :).

Czytaj więcej »
wtorek, 16 kwietnia 2019

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Uwielbiam pasztety i piekę je na okrągło przez cały rok! Ostatnio bardzo nam zasmakował pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest delikatny w smaku i lekki. Przygotowuję go z mięsa z udek z kurczaka i wątróbki. Dodatek oliwy z suszonych pomidorów i samych pomidorów nadaje mu fantastyczny smak! Zwykły, niezwykły pasztet. Polecam, nie tylko od święta! :) Jeśli szukacie inspiracji, przejrzyjcie również inne przepisy na pasztety – klik .

Czytaj więcej »
poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

Dzisiaj przepis na tradycyjny, wielkanocny żurek na domowym zakwasie. Gotowany na białej kiełbasie i wędzonce, doprawiony odrobiną chrzanu, czosnku i majeranku. Jest pyszny! Podaję go z jajkami ugotowanymi na twardo i świeżym pieczywem. Przepis jak przygotować DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK znajdziecie tu – klik .

Czytaj więcej »
kwietnia 15, 2019

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i doglądamy raz dziennie przez około 3-4 dni, żeby je przemieszać. Do zakwasu zawsze dodaję skórkę z chleba razowego, to przyśpiesza proces jego powstawania, ale nie jest konieczne. Bez skórki będzie trzeba po prostu poczekać na zakwas 2-3 dni dłużej. Gotowy, przelany do butelki zakwas można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzi około 600 ml zakwasu, co starcza na 2 litry żurku. 

Czytaj więcej »
niedziela, 14 kwietnia 2019

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Czytaj więcej »
sobota, 13 kwietnia 2019

Chleb pszenny na podmłodzie

Chleb pszenny na podmłodzie

Kolejny prosty przepis na domowe pieczywo, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Ciasto przygotowujemy na podmłodzie. Jest to zaczyn luźny, który składa się z mąki i wody w równych proporcjach z niewielkim dodatkiem drożdży. Taki zaczyn musi postać od 12 do 16 godzin. Dopiero po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Pieczywo przygotowywane w ten sposób ma inną porowatość i miąższ. Jak smakuje? O tym warto przekonać się samemu :). Polecam do wypróbowania!

Czytaj więcej »
piątek, 12 kwietnia 2019

Zupa śledziowa

Zupa śledziowa

Prosta zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Bazą tej zupy jest zalewa octowa z cebulą, którą po wystudzeniu miesza się z gęstą śmietaną. Smak bardzo ciekawy. Jeśli lubicie śledzie powinna Wam posmakować.

Czytaj więcej »