Pyszny chleb żytni na
zakwasie, przygotowany z dodatkiem piwa pszenicznego i podsmażonej cebuli. To
jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Ma mocno chrupiąca skórkę i
mokry, sprężysty miąższ. Znakomity na kanapki z dobrym serem lub szynką.
PRZEPIS
NA CHLEB PIWNO-CEBULOWY NA ZAKWASIE
Zaczyn
:
40 g aktywnego zakwasu
150 g mąki żytniej 720
135 ml letniej wody
Ciasto:
260 g zaczynu
500 g mąki żytniej 720
100 g mąki żytniej 2000
1 łyżeczka soli
470 ml piwa
pszenicznego w temperaturze pokojowej
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Jak
przygotować chleb piwno-cebulowy na zakwasie :
Dzień przed pieczeniem
nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć
folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w
zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą
strukturę. Bezpośrednio przed przygotowywaniem ciasta obrać i pokroić w kostkę 1 cebulę. Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem,
smażyć aż ładnie się zarumieni. Ściągnąć z palnika i odstawić do wystudzenia.
Następnie przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić wszystkie składniki
na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w lodówce)
i dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste, najlepiej wymieszać je
dłonią). Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na
kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć
gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i
przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią i odstawić na 4 godziny** do
wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w
temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć
chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po
upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
*Chleby żytnie na
zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce
wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do
takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo
foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko
rdzewieją.
**Jest to orientacyjny
czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam
piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4
godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę.
Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej
tym szybciej chleb wyrośnie.
Witam. Mam kilka przepisów na pyszne chleby. Ten chlebek jest po prostu mega pyszny. Ja ze swojej strony dodaję podwójną porcję cebuli. Dziekuję za ten i inne ciekawe przepisy na blogu. Pozdrawiam. Robert.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) dziękuję ślicznie za komentarz i pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń