Latem poza chłodnikami przygotowuję
bardzo niewiele zup, ale ta z botwinki, czyli liści i korzeni buraka ćwikłowego
musi się pojawić! Jeśli traficie botwinkę z maleńkimi buraczkami, kupcie
dodatkowo 2 większe buraki. To właśnie one nadają jej tak pięknego koloru. Jeśli
jednak wolicie coś na zimno przy tej pogodzie, przypominam też przepis na
chłodnik z botwinki – klik.
PRZEPIS
NA ZUPĘ BOTWINKĘ
(4-6
porcji)
Składniki :
1 ½ l wywaru warzywnego
1 pęczek botwiny z 2
dużymi buraczkami lub botwina + dwa duże buraki
1 mały korzeń
pietruszki
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy
4 łyżki śmietanki
kremówki
2 łyżki soku z cytryny
koperek
sól, pieprz
Jak zrobić zupę botwinkę :
Botwinę z burakami
umyć, buraki, korzeń pietruszki, marchew i ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa
pokroić w kostkę. Liście botwiny z łodygami pokroić na mniejsze kawałki. W
garnku rozgrzać oliwę, wrzucić korzeń pietruszki i marchew, smażyć przez 5
minut często mieszając. Dodać buraki, zalać ciepłym wywarem. Gotować pod
przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut (aż buraki zmiękną).
Następnie dodać ziemniaki i sporą szczyptę soli. Gotować jeszcze przez około
5-7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzucić do zupy pokrojone liście
botwiny. Po 2 minutach ściągnąć z palnika. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
sokiem z cytryny. Do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać, wlać
do zupy. Nałożyć na talerze, posypać koperkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz