Dzisiaj klasyk wśród zup
na zimno : chłodnik litewski, czyli chłodnik z botwinki z kefirem, ogórkiem,
koperkiem i szczypiorkiem. Podawany z jajkami ugotowanymi na twardo. Pięknie wygląda
i wspaniale smakuje! Sezon na botwinkę w zasadzie już za nami, ale jeszcze
gdzieniegdzie na niektórych targach można upolować ładny pęczek i przygotować
tę pyszną zupę :).
PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI
(3-4
porcje)
Składniki
:
1 pęczek botwinki z 2-3
małymi buraczkami
1 l kefiru
1 ogórek świeży
½ pęczka koperku
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cukru
sól, pieprz
Dodatkowo
:
jajka na twardo
ziemniaki z masłem i
koperkiem
Jak zrobić chłodnik litewski :
Z botwinki odciąć
buraczki i liście. Liście wyrzucić, łodygi i buraki przepłukać, łodygi pokroić,
buraki obrać i pokroić w mała kostkę, wrzucić do niedużego garnka i zalać wodą
do przykrycia. Wstawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać sok z ½ cytryny
i ½ łyżeczki cukru. Gotować około 10-12 minut aż buraczki będą miękkie. Następnie
odstawić do wystygnięcia. Ogórek obrać i zetrzeć na dużych oczkach, koperek
posiekać. W dużej misce umieścić ogórek, koperek i szczypiorek, dodać buraczki
i połowę wody w której się gotowały oraz kefir. wymieszać, doprawić do smaku
solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami z masłem
i koperkiem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz