Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i papryką

Obiad w 40 minut! Pyszna zapiekanka makaronowa z marynowaną w ziołach prowansalskich piersią z kurczaka i dodatkiem sezonowych warzyw : cukinią i papryką. Można przygotować ją również w wersji bezmięsnej, wystarczy pominąć kurczaka a zioła dodać do podsmażanych warzyw, będzie równie smacznie. 


zapiekanka makaronowa z kurczakiem cukinia papryka

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ

(4 porcje)

 


Składniki :

250 g makaronu kokardki

400 g piersi z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 puszka krojonych pomidorów

2 garście tartej mozzarelli

oliwa

zioła prowansalskie

cukier

sól, pieprz

 


Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, cukinią i papryką :

Makaron ugotować al dente (1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Przesypać do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, polać 3 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżeczką ziół prowansalskich, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, smażyć przez około 3-4 minuty, przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać kolejne 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż lekko się zarumienią, odrobinę posolić. Dodać paprykę smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucić cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Wlać krojone pomidory, dodać szczyptę soli i niewielką szczyptę cukru. Gotować aż papryka i cukinią lekko zmiękną (około 3-4 minuty). Na koniec dodać kurczaka, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z makaronem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze chwilę aż cały ser się rozpuści. Gotowe!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz