Obiad w 40 minut!
Pyszna zapiekanka makaronowa z marynowaną w ziołach prowansalskich piersią z
kurczaka i dodatkiem sezonowych warzyw : cukinią i papryką. Można przygotować
ją również w wersji bezmięsnej, wystarczy pominąć kurczaka a zioła dodać do
podsmażanych warzyw, będzie równie smacznie.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ
(4
porcje)
Składniki
:
250 g makaronu kokardki
400 g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych
pomidorów
2 garście tartej
mozzarelli
oliwa
zioła prowansalskie
cukier
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, cukinią i papryką :
Makaron ugotować al
dente (1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Przesypać do naczynia
żaroodpornego. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do
miski, polać 3 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżeczką ziół
prowansalskich, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę,
czosnek w plastry. Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę. Na patelni
rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, smażyć przez około 3-4 minuty,
przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać kolejne 2-3 łyżki oliwy, wrzucić
cebulę i czosnek, smażyć aż lekko się zarumienią, odrobinę posolić. Dodać
paprykę smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucić cukinię, smażyć
kolejne 2 minuty. Wlać krojone pomidory, dodać szczyptę soli i niewielką
szczyptę cukru. Gotować aż papryka i cukinią lekko zmiękną (około 3-4 minuty).
Na koniec dodać kurczaka, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do naczynia
żaroodpornego, wymieszać z makaronem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15
minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze chwilę aż cały ser się
rozpuści. Gotowe!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz