Pieczone ziemniaczki


Banalnie prosty sposób na odczarowanie nudnych ziemniaków. Pieczone ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu (zamiast gotowanych ziemniaków), dodatkiem do grilla lub samodzielnym daniem w towarzystwie ulubionych dipów.

pieczone-ziemniaczki



PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIACZKI

Składniki :
1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
1 ½ łyżeczki słodkiej papryki
sól

Jak przygotować pieczone ziemniaczki :
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki (kroję na kilka grubych plastrów i potem każdy plaster na cztery jeśli ziemniak jest mały lub na 6 kawałków jeśli jest duży). Ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszać olej ze słodką papryką. Polać ziemniaki i wymieszać rękoma, tak, żeby wszystkie równo obtoczyły się w oleju z papryką. Piec w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu przez około 30-35 minut. W połowie czasu przemieszać ziemniaczki na blasze. Upieczone ziemniaczki przełożyć na talerze, posolić do smaku.

3 komentarze

  1. wyglądają bardzo apetycznie... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ziemniaczki, mogłabym je jeść i jeść, tylko w nadmiarze mogą zaszkodzić mojej wadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone ziemniaki nawet bez żadnych dodatków fajnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń