Makaron soba to cienki,
japoński makaron z mąki gryczanej. Ma lekko orzechowy smak, dobrze smakuje i na
ciepło i na zimno, na przykład jako składnik sałatki makaronowej. Dzisiejszy
przepis to pomysł na ekspresowy w przygotowaniu i pożywny obiad w stylu
azjatyckim. Polecam!
PRZEPIS
NA MAKARON SOBA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI
(2
porcje)
Składniki
:
150 g makaronu soba
1 mały brokuł
10 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
½ czerwonej papryczki
chili
3 łyżki oliwy
3 łyżki jasnego sosu
sojowego
1 łyżka octu ryżowego
sezam
Jak
zrobić makaron sobą z brokułem i pieczarkami :
Makaron ugotować według
instrukcji z opakowania. Sezam uprażyć na suchej patelni i odłożyć do małej
miseczki. Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego, gotującego
się wrzątku. Gotować przez około 5 minut : brokuł powinien zmięknąć, ale nadal być
jędrny. Odcedzić, odłożyć na talerz. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry,
papryczkę chili pokroić w grubsze plastry, pieczarki umyć i poprzekrawać na
pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pieczarki, smażyć kilka minut
aż przestaną być surowe, dolać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek i imbir, smażyć
na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dorzucić papryczkę chili i brokuł, smażyć
kolejną minutę. Na patelnie przełożyć ugotowany makaron, wlać sos sojowy i ocet
ryżowy, wymieszać, przez chwilę smażyć wszystko razem, następnie nałożyć na
talerze i posypać sezamem.
Pyszności
OdpowiedzUsuń