Makaron soba z brokułem i pieczarkami


Makaron soba to cienki, japoński makaron z mąki gryczanej. Ma lekko orzechowy smak, dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, na przykład jako składnik sałatki makaronowej. Dzisiejszy przepis to pomysł na ekspresowy w przygotowaniu i pożywny obiad w stylu azjatyckim. Polecam!  


makaron soba z warzywami brokulem pieczarkami


PRZEPIS NA MAKARON SOBA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI
(2 porcje)


Składniki :
150 g makaronu soba
1 mały brokuł
10 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
½ czerwonej papryczki chili
3 łyżki oliwy
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
sezam


Jak zrobić makaron sobą z brokułem i pieczarkami :
Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Sezam uprażyć na suchej patelni i odłożyć do małej miseczki. Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego, gotującego się wrzątku. Gotować przez około 5 minut : brokuł powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny. Odcedzić, odłożyć na talerz. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry, papryczkę chili pokroić w grubsze plastry, pieczarki umyć i poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pieczarki, smażyć kilka minut aż przestaną być surowe, dolać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek i imbir, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dorzucić papryczkę chili i brokuł, smażyć kolejną minutę. Na patelnie przełożyć ugotowany makaron, wlać sos sojowy i ocet ryżowy, wymieszać, przez chwilę smażyć wszystko razem, następnie nałożyć na talerze i posypać sezamem.

1 komentarz