Jak zrobić makowiec drożdżowy zawijany :
Mielony mak przesypać
do miski, zalać gorąca wodą do przykrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia
(ok. 2-3 h).
Kiedy mak będzie gotowy
przygotować ciasto drożdżowe : zrobić zaczyn, do małej miseczki wkruszyć drożdże,
dodać 1 łyżeczkę cukru i letnie mleko, dokładnie wymieszać, odstawić na 15
minut. Masło rozpuścić i ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać
gotowy zaczyn, żółtka (białka zostawić do masy makowej!), 1 ½ łyżki cukru,
wódkę i ziarenka wanilii. Wyrabiać mikserem z końcówkami haków, po 1-2 minutach
stopniowo wlewać masło (na 3-4 raty), po każdym wlaniu masła dokładnie wyrobić.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ h. Ciasto powinno w tym czasie
wyrosnąć podwajając swoją objętość.
Przygotować masę makową
: sparzony mak przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną, zwinąć jak tobołek i
dokładnie odcisnąć z wody. Przesypać do miski, dodać cukier, rodzynki, bardzo
drobno posiekane orzechy, miód, ekstrakt migdałowy, masło i skórkę z pomarańczy,
wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka (białka ubijamy i dodajemy do
masy dopiero jak wyrośnie ciasto). Ubite białka dodać do maku i delikatnie
połączyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na prostokąt
o wymiarach 35x30. Ułożyć na nim masę makową pozostawiając dookoła wolny
margines około 2 cm. Ściśle zawinąć jak roladę, ułożyć łączeniem do dołu, końce podwinąć pod
spód. Gotowy makowiec ułożyć na papierze do pieczenia, posmarowanym olejem. Ścisłe
zawinąć na dwa razy. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
170 stopni na środkowym poziomie
piekarnika przez 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione, kolor powinien
przebijać przez papier do pieczenia. Wyciągnąć, rozciąć papier.
Po wystudzeniu
przygotować lukier : wymieszać cukier puder z wodą (jeśli jest za rzadki dodać
cukru pudru jeśli za gęsty odrobinę wody). Polać makowiec.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz