Pyszne, chrupiące
placki ziemniaczane! Można je podawać z cukrem, śmietaną lub sosem
pieczarkowym. Stanowią idealny dodatek np. do gulaszu. Bardzo ważne jest, żeby
podczas ich przygotowywania mocno i dokładnie odsączyć masę ziemniaczaną z
wody. Wówczas wyjdą idealne!
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE
(ok.
40 sztuk)
Składniki około :
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić chrupiące
placki ziemniaczane :
Ziemniaki i cebulę obrać
i zetrzeć na drobnych oczkach. Umieścić na sitku i odstawić do odsączenia na
10-15 minut. Po tym czasie przyciskać masę do sitka ręką lub łyżką, żeby
sprawdzić czy jeszcze leci woda, jeśli tak odcisnąć aż przestanie lecieć. Do
masy dodać płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, jajka i mąkę, dokładnie
wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać 1 łyżkę masy na placek, smażyć na
średnim ogniu aż placki ładnie się zarumienią z obu stron. Z patelni przekładać
placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru
tłuszczu.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz