Lżejsza i szybsza w
przygotowaniu wersja strogonowa. Zamiast wołowiny, którą trzeba dość długo
gotować – szybki w obróbce kurczak. Danie przygotowujemy w jednym garnku, jest
sycące i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Podajemy je z pieczywem, ryżem lub
makaronem.
(6 porcji)
Składniki :
2 piersi z kurczaka
2 cebule
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
250 ml passaty
pomidorowej
500 ml bulionu z
kurczaka lub warzywnego
5 łyżek śmietanki
kremówki
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa
Jak zrobić strogonow z kurczaka:
Cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę i kurczaka pokroić w
cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć
2-3 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż odparuje woda.
Zgarnąć pieczarki z cebulą na bok, wrzucić kurczaka, oprószyć solą, pieprzem,
słodką i ostra papryką, smażyć aż zmieni kolor. Wówczas dodać bulion, passatę i
pokrojona paprykę. Gotować około 10 minut (aż papryka zacznie mięknąć).
Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
aż slinka leci ,tylko patrząc na to danie
OdpowiedzUsuń