Przepis na smaczny,
prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mięciutki i wilgotny w środku z
brązową, chrupiącą skórką. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb na drożdżach.
Dobrze smakuje przez 3-4 dni. Wpis o tym jak przygotować
zakwas do wypieku chleba znajdziecie tu.
PRZEPIS NA PROSTY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
Zaczyn :
25 g zakwasu żytniego
80 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
Ciasto
:
cały zaczyn
370 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
180 ml letniej wody
Jak przygotować chleb pszenny na zakwasie :
Przygotowywanie chleba należy
zacząć dzień wcześniej. Wieczorem wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić
w dużej misce, wymieszać, zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na
12-14 godzin. Jeśli korzystamy ze świeżo przygotowanego zakwasu po prostu
dodajemy go do zaczynu, jeśli korzystamy ze startera przechowywanego w lodówce,
należy go dzień wcześniej dokarmić, tzn. wyjąc z lodówki na 2 godziny, żeby zakwas
się ogrzał, następnie dodać 3 łyzki mąki żytniej 2000 i 3-4 łyżki letniej wody,
wymieszać , zostawić na 3-4 godziny, schować do lodówki. W dzień przygotowywania
zaczynu wyjąć starter 2 godziny wcześniej, żeby ogrzał się do temperatury
pokojowej. Wówczas zacząć przygotowywanie zaczynu. Po 12-14 godzinach zaczyn
powinien urosnąć i być pełen bąbelków, jeśli przygotujecie go w przeźroczystej
misce da się to zauważyć. Do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto :
mąkę, sól i wodę. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków, kiedy składniki się
połączą przełożyć na blat i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Przełożyć
ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
Po upływie 1 godziny dobrze jest odgazować ciasto (złożyć cztery boki ciasta do
środka, można to zrobić kiedy ciasto jest w misce). Wyrośnięte ciasto przełożyć
na blat oprószony mąką i uformować bochenek : spłaszczyć je dłonią i złożyć
boki do środka formując kształt chleba. Ułożyć chleb na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 2-2 ½ godziny
do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 30 minut. wyciągnąć, wystudzić
na kratce.
Prosty chleb pszenny na zakwasie
Smaczny, najprostszy chleb pszenny na zakwasie jest bardzo pożywny i zdrowy. Nadaje się do codziennego spożycia. Polecany dorosłym i dzieciom. Przedstawiamy łatwy przepis, w którym wyjaśniamy, jak wykonać zaczyn i upiec pieczywo, które każdemu przypadnie do gustu.
Skąd pochodzi posiłek?
Jednym z elementarnych, spożywanych na co dzień posiłków, jest chleb. Jego wygląd i właściwości zmieniały się na przestrzeni wieków, zależały od technik otrzymywania mąki oraz przyrządzania i pieczenia ciasta.
Najstarszy, odnaleziony przez archeologów chleb pochodzi z Krety. Początkowo bochenki były twarde i płaskie, a pierwszy pulchny chleb na zakwasie wykonali Egipcjanie.
Dziś w Polsce można znaleźć wiele odmian pieczywa, spośród których każdy wybierze swój ulubiony. Chleb pszenny, razowy, graham, tostowy, bułki kajzerki, bagietki czy rogale to tylko nieliczne z propozycji piekarni. W domu warto przygotować prosty chleb pszenny na zakwasie, wg tego przepisu.
Na jaką okazję przygotować chleb pszenny na zakwasie?
Domowy chleb pszenny na zakwasie jest doskonałą alternatywą dla pieczywa kupowanego w sklepie. Sprawdzi się na śniadanie, kolację oraz do pracy, szkoły czy w trakcie podróży. Kanapki z pieczywa wykonanego wg załączonego przepisu są smaczne i zdrowe. Można je przygotować w zależności od swoich upodobań: z wędliną, serami i warzywami.
Właściwości zdrowotne
Wśród zalet chleba na zakwasie wymienia się między innymi:
• dostępność pierwiastków, np. żelaza,
• właściwości antyoksydacyjne,
• zawartość beta-glukanów (obniżających poziom cholesterolu) i folianów (odpowiedzialnych za cenny kwas foliowy),
• niższy indeks glikemiczny w porównaniu do zwykłego, pełnoziarnistego chleba.
Wartość żywieniowa chleba na zakwasie jest zdecydowanie wyższa niż pieczywa wykonanego wyłącznie na bazie drożdży.
Komu będzie smakować?
Lekkostrawny chleb na zakwasie pszennym jest polecany osobom z problemami układu pokarmowego (cierpiącym na problemy z trawieniem, nadkwasotę lub wrzody). Tego typu pieczywo smakuje niemal wszystkim. Można je podawać także dzieciom.
Proszę mnie upewnić, że ten pysznie wyglądający chleb można piec na blasze piekarnika, a nie w foremce. Pozdrawiam, Magdalena
OdpowiedzUsuńTak, pieczemy na blasze, pozdrawiam! :)
Usuń