Domowa pizza – sprawdzony przepis na ciasto!

To mój sprawdzony przepis na domową pizzę. Przez lata wypróbowałam kilka przepisów, eksperymentowałam, zmieniałam proporcje i tak właśnie powstał mój idealny przepis na ciasto na pizzę! Dobrze się z nim pracuje, łatwo się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Z podanej proporcji otrzymacie 2 duże pizze o średnicy około 30 cm, czyli zajmujące prawie całą standardową blachę z piekarnika. 

PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZĘ

( 2 pizze o średnicy około 30 cm)



Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml letniej wody


Ciasto :
525 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki soli
260 ml letniej wody
1 łyżka oliwy



Jak zrobić ciasto na domową pizzę :

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, resztę wody i łyżkę oliwy. Mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wówczas przełożyć je z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, tzn. ściągnąć folię i uderzyć pięścią w ciasto (nie za mocno :)). Ciasto podzielić na dwie części, jedną odłożyć do miski i zakryć kuchenną ściereczką, drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem, nałożyć dowolne dodatki i piec w temperaturze 230 stopni przez około 15 minut. Po wyciągnięciu upieczonej pizzy, drugie ciasto przygotować tak samo jak pierwsze.

Skąd pochodzi posiłek?

Wbrew powszechnym opiniom pizza jako potrawa wcale nie pochodzi z Włoch, a zawdzięcza im tylko swoją nazwę. Pierwsze jej wersje powstały w Grecji i nazywały się „plangutos”. Były to cieniutkie placki posmarowane oliwą i posypane ziołami. W późniejszym czasie wzbogacano je o kolejne dodatki, a danie zyskiwało coraz większą popularność, nie tylko wśród ludu, ale także na dworach. W 1889 roku na cześć królowej Małgorzaty kucharz przygotował pizzę nawiązującą do kolorów flagi Włoch. Na cieście ułożył pomidory, mozzarellę i bazylię. Królowa zachwyciła się jej smakiem, a pizzę nazwano na jej cześć „margharita”.

Na jaką okazję przygotować domową pizzę?

Każdy powód jest dobry, żeby upiec domową pizzę. To ulubiony obiad dzieci i tak samo chętnie jedzona kolacja przez starsze osoby. Umili czas podczas wspólnego oglądania meczu, wieczoru ze znajomymi, filmowego maratonu czy urodzinowej imprezy. Najlepiej smakuje jedzona wspólnie, dlatego też z mojego przepisu wychodzą od razu dwie pizze! Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, śmiało podwój składniki! Przygotowane ciasto możesz udekorować ulubionymi dodatkami albo po prostu wykorzystać resztki z Twojej lodówki!

Właściwości zdrowotne

Niewiele fast foodów może się pochwalić tyloma właściwościami zdrowotnymi co domowa pizza. Samo ciasto to tak naprawdę węglowodany, które dostarczają nam energii. Ponadto nałożony na nie sos ze świeżych pomidorów ma działanie przeciwnowotworowe, ze względu na dużą zawartość likopenu. Badania potwierdzają, że osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu są mniej narażone na raka przełyku, gardła oraz jelita grubego. Oczywiście nie należy przesadzać z tłustymi dodatkami.

Komu będzie smakować?

Szacuje się, że aż 96% Polaków to miłośnicy pizzy! To jedno z najpopularniejszych dań, chętnie jedzonych zwłaszcza w weekend. Kochamy je przede wszystkim za puszyste, a zarazem kruche ciasto i bogactwo dodatków, które można łączyć w dowolne konfiguracje. Amatorzy słodko-wytrawnych połączeń zachwycają się wersją z szynką i ananasem, fani ostrych smaków lubują się w papryczkach chilli i pepperoni, a tradycjonaliści najchętniej wybierają margharitę czy capriciosę.

2 komentarze

  1. O super! Dzięki za przepis! A pochwal się, jakiej mąki najczęściej do tego używasz. Ja widziałam ostatnio w sklepie specjalną mąkę do pizzy domowej https://basiazsercem.pl/ i mam nadzieję, że sprawdzi się w mojej kuchni oraz będzie pomocna w tym, aby stworzyć dla mnie przepyszną pizzę.

    OdpowiedzUsuń