Skąd pochodzi posiłek?
Historia leczo ma początek w północnych Węgrzech. Pierwotnie danie to było zarezerwowane dla bardziej majętnych osób, ponieważ jego baza, czyli pomidory i papryka były słabo dostępne, a co a tym idzie - drogie. Z czasem jednak składniki się upowszechniły, a prosty przepis na leczo stał się znany i lubiany na całym świecie. Jego oryginalna wersja nie zawierała mięsnej wkładki, był to po prostu gulasz warzywny w sosie pomidorowym, przyprawiony dużą ilością sproszkowanej papryki. Wszelkie dodatki takie jak kiełbasa, kurczak czy pieczarki to naleciałości z innych krajów. Przepis na leczo z cukinią i mięsem mielonym to jedna z nowszych propozycji.
Na jaką okazję przygotować leczo z cukinii z mięsem mielonym?
Sezon na paprykę czy cukinię to doskonała pora na przygotowanie leczo, to wtedy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze. Jednogarnkowe danie sprawdzi się świetnie jako obiad bądź kolacja. Dodanie mięsa mielonego sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i napełni brzuch każdego głodomora. Można ją jeść samą albo z dodatkiem ryżu, ziemniaków czy po prostu chleba. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie od razu większej ilości, którą możesz zawekować, zamrozić albo po prostu podzielić się z rodziną. Na pewno wersja leczo z mięsem mielonym pozytywnie ich zaskoczy.
Właściwości zdrowotne
Bogate w warzywa leczo ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Niskokaloryczna cukinia skutecznie odkwasza organizm i zapobiega gromadzeniu się w nim wody. Papryka to z kolei potężne źródło witaminy C (ma jej kilka razy więcej niż cytryna) i likopenu, który działa przeciwnowotworowo. Czosnek wzmacnia naszą odporność. Oprócz jarzyn nie bez znaczenia jest także wieprzowe mięso mielone. Zawiera ono cenne żelazo dodające energii i redukujące uczucie zmęczenia.
Komu będzie smakować?
Oryginalna wersja leczo z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom eksperymentów kulinarnych i poszukiwaczom nowych przepisów. Zmiana jednego składnika nadaje potrawie zupełnie innego charakteru. Zaskakuje niepowtarzalnym smakiem, a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Radość z jedzenia leczo z mięsem mielonym mogą również odczuć fani kuchni meksykańskiej. Całość przypomina nieco ichniejsze chilli con carne.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz