Leczo z cukinią i mięsem mielonym


Dzisiaj kolejny pomysł na leczo, tym razem z cukinią i mięsem mielonym. Wersji tego dania jest mnóstwo, z tej prostej przyczyny, że ten warzywny gulasz to doskonałe pole do eksperymentowania lub czyszczenia lodówki! W dodatku jest proste i szybkie  w przygotowaniu, myślę, że nie zajmie Wam więcej niż 30 minut! W sam raz na szybki, awaryjny obiad :). Przy okazji przypominam przepis na równie pyszne :


leczo z cukinia miesem mielonym

PRZEPIS NA LECZO Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM
(4 porcje)



Składniki :
400 g mielonego mięsa wieprzowego
3 papryki (u mnie zielona, żółta i czerwona)
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1000 ml passaty
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz


Dodatkowo :
pieczywo do podania



Jak zrobić leczo z cukinią i mięsem mielonym :
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek w grubsze plastry. Paprykę pokroić na kawałki o wielkości około 2-3 cm, cukinię pokroić w grubsze plastry, następnie przekroić je na cztery kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po minucie dodać czosnek. Smażyć razem przez 2 minuty, dodać mięso, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć jednocześnie rozdrabniając mięso szpatułką. Kiedy całe mięso zmieni kolor, dołożyć pokrojoną paprykę i wlać passatę. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę soli i cukier. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut, następnie dorzucić cukinię i gotować kolejne 8 minut (do miękkości warzyw). Gotowe leczo nałożyć do miseczek, podawać ze świeżym pieczywem.

Skąd pochodzi posiłek?

Historia leczo ma początek w północnych Węgrzech. Pierwotnie danie to było zarezerwowane dla bardziej majętnych osób, ponieważ jego baza, czyli pomidory i papryka były słabo dostępne, a co a tym idzie - drogie. Z czasem jednak składniki się upowszechniły, a prosty przepis na leczo stał się znany i lubiany na całym świecie. Jego oryginalna wersja nie zawierała mięsnej wkładki, był to po prostu gulasz warzywny w sosie pomidorowym, przyprawiony dużą ilością sproszkowanej papryki. Wszelkie dodatki takie jak kiełbasa, kurczak czy pieczarki to naleciałości z innych krajów. Przepis na leczo z cukinią i mięsem mielonym to jedna z nowszych propozycji.

Na jaką okazję przygotować leczo z cukinii z mięsem mielonym?

Sezon na paprykę czy cukinię to doskonała pora na przygotowanie leczo, to wtedy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze. Jednogarnkowe danie sprawdzi się świetnie jako obiad bądź kolacja. Dodanie mięsa mielonego sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i napełni brzuch każdego głodomora. Można ją jeść samą albo z dodatkiem ryżu, ziemniaków czy po prostu chleba. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie od razu większej ilości, którą możesz zawekować, zamrozić albo po prostu podzielić się z rodziną. Na pewno wersja leczo z mięsem mielonym pozytywnie ich zaskoczy.

Właściwości zdrowotne

Bogate w warzywa leczo ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Niskokaloryczna cukinia skutecznie odkwasza organizm i zapobiega gromadzeniu się w nim wody. Papryka to z kolei potężne źródło witaminy C (ma jej kilka razy więcej niż cytryna) i likopenu, który działa przeciwnowotworowo. Czosnek wzmacnia naszą odporność. Oprócz jarzyn nie bez znaczenia jest także wieprzowe mięso mielone. Zawiera ono cenne żelazo dodające energii i redukujące uczucie zmęczenia.

Komu będzie smakować?

Oryginalna wersja leczo z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom eksperymentów kulinarnych i poszukiwaczom nowych przepisów. Zmiana jednego składnika nadaje potrawie zupełnie innego charakteru. Zaskakuje niepowtarzalnym smakiem, a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Radość z jedzenia leczo z mięsem mielonym mogą również odczuć fani kuchni meksykańskiej. Całość przypomina nieco ichniejsze chilli con carne.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz