Jedna z najbardziej
popularnych polskich zup. Lekka, pełna warzyw zupa kalafiorowa, ugotowana na
bulionie warzywnym. Jest jedną z nielicznych zup, które zabielam, ale jeśli nie
lubicie śmietany w zupie to nie musicie tego robić i tak będzie pyszna! :)
PRZEPIS
NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ
(6
porcji)
Składniki
:
1 średni kalafior
3 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 l bulionu warzywnego
3 łyżki posiekanego
koperku
75 ml śmietanki do zup
3 łyżki oliwy
sól
Jak
przygotować zupę kalafiorową z ziemniakami i marchewką :
Ziemniaki, marchewkę i
cebule obrać. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew w plasterki. bulion
podgrzać. Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić
ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut, co jakiś
czas mieszając. Dodać kalafior, zalać ciepłym bulionem. doprawić dużą szczyptą
soli i gotować przez około 12-15 minut (lub aż warzywa zmiękną). Na koniec dodać
koperek. Śmietankę wlać do kubka, dodać 3 łyżki gorącej zupy, wymieszać i wlać
do zupy.
u mnie w domu nigdy nie było dzielonych zup na kalafiorową, czy tam brokułową. Mama zawsze robiła jarzynową, ale tak pękała w ilości warzyw, że łyżka stała :) uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie
OdpowiedzUsuń