Placki bananowe


Proste, smaczne placki bananowe, które można przygotować na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Są dość sycące i dodają energii. Robi się je błyskawicznie! Świetnie smakują z syropem klonowym.  Pokochają je i dzieci i dorośli :)


placki bananowe


PRZEPIS NA PLACKI BANANOWE
(7 sztuk)


Składniki :
1 duży dojrzały banan
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka

Dodatkowo :
olej do smażenia
syrop klonowy
dżem


Jak zrobić placki bananowe :
Do miski wbić jajko, rozmącić widelcem. Dodać obranego banana, rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkiem. Dodać pozostałe składniki : mąkę, cynamon, sodę i mleko. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z syropem klonowym lub ulubionym dżemem.

1 komentarz