Proste, smaczne placki
bananowe, które można przygotować na śniadanie, obiad, podwieczorek lub
kolację. Są dość sycące i dodają energii. Robi się je błyskawicznie! Świetnie smakują
z syropem klonowym. Pokochają je i
dzieci i dorośli :)
PRZEPIS
NA PLACKI BANANOWE
(7
sztuk)
Składniki
:
1 duży dojrzały banan
1 jajko
½ szklanki mąki
pszennej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
Dodatkowo
:
olej do smażenia
syrop klonowy
dżem
Jak
zrobić placki bananowe :
Do miski wbić jajko,
rozmącić widelcem. Dodać obranego banana, rozgnieść widelcem i wymieszać z
jajkiem. Dodać pozostałe składniki : mąkę, cynamon, sodę i mleko. Dokładnie
wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta. Smażyć na
średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku
papierowym. Podawać z syropem klonowym lub ulubionym dżemem.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)