Dzisiaj przepis na
pyszną, warstwową zapiekankę inspirowaną popularną sałatką gyros. Zapiekanka
składa się z makaronu, kurczaka obsmażonego w przyprawie gyros, czerwonej
papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sera i sosu majonezowego. Jest łatwa
i szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się i na obiad i na bardziej sytą
kolację. Gorąco polecam do wypróbowania!
(4
porcje)
Składniki
:
300 g makaronu kolanka
1 podwójna pierś z
kurczaka
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe
1 mała puszka kukurydzy
150 g sera żółtego
3 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oleju
sól
Sos
:
6 łyżek ketchupu
3 łyżki majonezu
Jak zrobić zapiekankę gyros:
Makaron ugotować al dente,
odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać
olej, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą gyros i solą. Smażyć przez 6-7
minut. Paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Ogórków powinno być objętościowo
mniej więcej tyle samo co papryki. Kukurydzę odcedzić. Przygotować sos :
wymieszać dokładnie ketchup i majonez. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na dno
naczynia żaroodpornego wysypać makaron, rozsmarować 2/3 sosu. Następnie posypać
1/3 sera, ułożyć kawałki kurczaka, posypać równomiernie papryką, ogórkami i
kukurydzą. Polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Piec w temperaturze
180 stopni przez około 25 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz