Pierogi czy też kluski
leniwe to klasyk kuchni polskiej. Nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że jest
to łatwiejsza wersja pierogów, składniki są takie same jak na pierogi z serem,
ale całość z lenistwa zagniatamy razem :). Rzeczywiście są ekspresowe w
przygotowaniu i sprawdzą się na szybki obiad. Można je podawać z bułką
przesmażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem. Pycha! :)
PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE
(3-4
porcje)
Składniki
:
500 g twarogu
półtłustego
2 jajka
150 g mąki pszennej (1
szklanka) + odrobina do podsypania
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
szczypta soli
Jak zrobić pierogi leniwe:
Twaróg umieścić w
misce, dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę
pszenną, ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą,
krótko wyrobić ciasto dłonią. Podzielić na 4 części. Każdą oprószyć mąką, położyć
na obsypanym mąką blacie i uformować z niej wałek. Następnie lekko go
spłaszczyć i pokroić pod ukosem na mniejsze kawałki. Pierogi leniwe wrzucić do
gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez kilka sekund od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągnąć łyżką cedzakową, podawać z
ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz