Pyszna, gęsta, lekko
pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z
kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar
przygotujecie ją w 20 minut. Można podawać ją z grzankami, najlepiej przygotowanymi samodzielnie :), tutaj znajdziecie podpowiedź jak zrobić grzanki do zupy lub sałatki - klik.
(3
porcje)
Składniki
:
1 l bulionu drobiowego
lub warzywnego
3 duże cebule
150 g serka topionego (użyłam
ementalera)
1 ziemniak
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Jak zrobić zupę serowo-cebulową:
Cebule obrać i pokroić
w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło,
wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut aż ładnie
się zarumieni. Dodać paprykę, majeranek i tymianek, wymieszać, wrzucić
ziemniaka i smażyć przez chwilę razem. Następnie zalać ciepłym bulionem.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-15
minut. Po tym czasie ściągnąć zupę z palnika i zblendować. Odlać trochę do
większej miski, dodać ser topiony i zblendować aż cały ser się rozpuści. Wlać z
powrotem do garnka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu
serka zupę można podgrzać, ale nie należy jej już doprowadzać do zagotowania.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz