Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar


Dzisiaj to już dość popularne danie, którego możemy posmakować przy okazji wizyty w Ikei. Szwedzkie köttbullar to małe, soczyste klopsiki w towarzystwie esencjonalnego sosu przygotowywanego na bazie bulionu wołowego. Zazwyczaj podaje się je z ziemniaczanym puree i koniecznie z borówką! Klopsiki jak to klopsiki są bardzo smaczne, ale fenomenem tego dania jest połączenie wszystkiego razem : mięsa, sosu, ziemniaków i słodkiej borówki. Całość smakuje fantastycznie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią połączenie słonego ze słodkim. Przepis na klopsiki pochodzi z tej strony – klik.

szwedzkie klopsiki jak z ikea

PRZEPIS NA SZWEDZKIE KLOPSIKI, CZYLI KÖTTBULLAR
(4 porcje)



Klopsiki :
40 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 łyżka oleju
2 kromki białego chleba
250 ml mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
olej do smażenia


Sos :
600 ml bulionu wołowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki śmietanki 30%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody


Jak zrobić szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar :
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli i odstawić do wystudzenia. Z chleba odciąć skórkę, miąższ włożyć do miski, zalać mlekiem, odstawić na 15 minut. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, lekko odciśnięty chleb, jajko, sól, pieprz i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać masę rękoma. Nabierać małe ilości mięsa i formować niewielkie klopsiki, odkładać je na duży talerz. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju, krótko smażyć klopsiki na rumiano z każdej strony. Usmażone przekładać do garnka razem z tłuszczem, w którym się smażyły (smażę klopsiki na dwa razy, nie dolewam więcej oleju przy smażeniu drugiej partii, po skończonym smażeniu powinno go zostać na patelni maksymalnie 1 ½ łyżki) , zalać ciepłym bulionem, dodać sos sojowy, wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć klopsiki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Śmietankę wlać do kubka, dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do garnka. Włożyć z powrotem klopsiki, gotować przez chwilę, ściągnąć z palnika. Podawać z ziemniaczanym puree i borówką.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz