Ekspresowy makaron z
chrupiącymi warzywami na sposób orientalny. To danie typu stir-fry, czyli krótko
smażone w dobrze rozgrzanym woku (jeśli nie macie woka, zwykła patelnia też da
radę! ;) ) i cały czas intensywnie mieszane. Taki sposób przygotowania sprawia,
że warzywa nie tracą chrupkości i koloru. Wszystkie składniki należy
przygotować wcześniej, wrzucać w odpowiedniej kolejności i krótko przesmażyć. Smażenie
trwa krótko, dlatego wszystkie warzywa powinny być pokrojone na małe kawałki. Przypominam też przepis
na podobne danie z azjatyckim makaronem :
PRZEPIS
NA MAKARON NODDLE Z WARZYWAMI
(2
porcje)
Składniki
:
200 g makaronu won ton
1 czerwona papryka
½ małego brokułu
3-4 łyżki kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo
startego imbiru
2 łyżki oliwy
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
Dodatkowo
:
sezam
Jak
zrobić noddle z warzywami :
Makaron przygotować wedle
instrukcji z opakowania. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na
mniejsze kawałki, brokuł podzielić na małe różyczki, czosnek obrać i wycisnąć
przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir, smażyć przez
pół minuty. Następnie dodać paprykę i brokuł, smażyć kolejne 5 minut często
mieszając. Dodać kukurydzę, po minucie wlać sos sojowy wymieszany z octem
ryżowym, smażyć kolejną minutę, dodać makaron, wymieszać i nałożyć do miseczek.
Posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz