Piękne, kolorowe pikle
z warzyw na zimę. Możecie je skomponować ze swoich ulubionych warzyw, u mnie
obowiązkowo jest kalafior, brokuł, marchew, cukinia i kolorowe papryki. Można
dorzucić jeszcze ogórki gruntowe a nawet pieczarki :). Po przygotowaniu powinny
odstać przynajmniej 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.
PRZEPIS
NA PIKLE Z WARZYW
(6
słoików, każdy po 0,9 l)
Warzywa :
1 mały kalafior
1 mały brokuł
2 średnie cukinie
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
6 ząbków czosnku
Dodatkowo do każdego słoika po :
1 łyżeczce gorczycy
4 ziarna ziela
angielskiego
1 liściu laurowym
Zalewa :
10 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
1 ½ szklanki cukru
4 łyżki soli
Jak zrobić pikle z warzyw :
Najpierw przygotować słoiki : umyć i wysuszyć, następnie wyparzyć w piekarniku. W tym celu słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 100 stopni i trzymać w piekarniku przez 20-25 minut licząc od momentu osiągnięcia przez piekarnik 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku do całkowitego wystygnięcia. Nakrętki umyć, zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wysuszenia.
Wszystkie warzywa umyć. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, marchew i cukinie pokroić w grubsze plastry, z papryk wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 minuty, odcedzić.
Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i 1 ząbek czosnku. Wkładać warzywa, kolejność dowolna. Następnie przygotować zalewę : wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, wyłączyć palnik i zalać warzywa. Zakręcić pokrywki (pokrywka i słoik muszą być całkowicie suche!).
Ostatni etap przygotowywania pikli z warzyw to pasteryzacja. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ściereczkę, włożyć do niego słoiki tak, żeby się nie dotykały (ja wkładam jeszcze między słoiki jedną ściereczkę). Zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu po zalaniu gorącą zalewą, należy do garnka wlać gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy dopiero po wystygnięciu zalewy w słoikach, na przykład na drugi dzień, wówczas wlewamy do garnka zimną wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, woda ma lekko pyrkać i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy, odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowane pikle powinny odstać minimum 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz