Wielu z Was zadaje
sobie pytanie jak ugotować idealne jajko na miękko – tak, żeby żółtko było
płynne a białko ścięte? Można to zrobić na dwa sposoby : niektórzy wkładają
jajka do zimnej wody i odliczają czas od momentu ich zagotowania. Ja stosuję
drugi sposób, czyli wkładam jajka do gotującej się wody i wówczas zaczynam
odliczać czas. Uważam, że ta metoda jest pewniejsza. Należy przy tym pamiętać,
żeby wcześniej ogrzać jajka do temperatury pokojowej, zimne jajko włożone do
wrzącej wody łatwo może popękać. Można je po prostu wyciągnąć i zostawić na
blacie aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub jeśli bardzo się spieszymy, wsadzić je na kilka chwil do miseczki z letnią wodą.
JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA MIĘKKO?
Jajka najlepiej wyciągnąć
wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. W garnku
zagotować wodę, powinno jej być tyle, żeby przykryła całe jajka. Kiedy woda
zaczynie się gotować zmniejszyć ogień, powoli i delikatnie wkładać jajka na
łyżce do garnka. Następnie zwiększyć moc na palniku i gotować : jajka w
rozmiarze M przez 6 minut, jajka w rozmiarze L przez 7 minut. Po upływie tego
czasu ściągnąć garnek z palnika i odlać wodę, następnie zalać zimną wodą. Po
chwili wyciągnąć i podać do jedzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz