Jak ugotować jajko na miękko?


Wielu z Was zadaje sobie pytanie jak ugotować idealne jajko na miękko – tak, żeby żółtko było płynne a białko ścięte? Można to zrobić na dwa sposoby : niektórzy wkładają jajka do zimnej wody i odliczają czas od momentu ich zagotowania. Ja stosuję drugi sposób, czyli wkładam jajka do gotującej się wody i wówczas zaczynam odliczać czas. Uważam, że ta metoda jest pewniejsza. Należy przy tym pamiętać, żeby wcześniej ogrzać jajka do temperatury pokojowej, zimne jajko włożone do wrzącej wody łatwo może popękać. Można je po prostu wyciągnąć i zostawić na blacie aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub jeśli bardzo się spieszymy, wsadzić je na kilka chwil do miseczki z letnią wodą.


jak ugotowac jajko na miekko


JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA MIĘKKO?



Jajka najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. W garnku zagotować wodę, powinno jej być tyle, żeby przykryła całe jajka. Kiedy woda zaczynie się gotować zmniejszyć ogień, powoli i delikatnie wkładać jajka na łyżce do garnka. Następnie zwiększyć moc na palniku i gotować : jajka w rozmiarze M przez 6 minut, jajka w rozmiarze L przez 7 minut. Po upływie tego czasu ściągnąć garnek z palnika i odlać wodę, następnie zalać zimną wodą. Po chwili wyciągnąć i podać do jedzenia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz