Smaczne połączenie
gorzkiej czekolady i słonych orzeszków ziemnych. Przepis jest bardzo prosty a
ciasteczka szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie
przenieść je na kratkę, po wystudzeniu przyjemnie chrupią. Można je
przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce do 7 dni, choć są tak pyszne, że
nie wytrwają tak długo! Gwarantuję :).
PRZEPIS
NA CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ I ORZESZKAMI ZIEMNYMI
(18
ciastek)
Składniki
:
150 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g masła
½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
80 g solonych orzeszków
ziemnych
Jak
zrobić ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi :
Masło przełożyć do
garnuszka, wstawić na mały ogień i roztopić, odstawić do przestudzenia. Do
miski przesypać mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
Dodać wystudzone masło, ekstrakt z wanilii i jajko, wymieszać. Na koniec wsypać
pokrojone na mniejsze kawałki czekoladę i orzeszki, ponownie wymieszać.
Nabierać trochę masy w dłoń, mocno ściskać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Na blaszce jeszcze lekko spłaszczyć formując kształt ciastka. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć,
szpatułką delikatnie przełożyć na kratkę lub talerz i odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz