Klasyk, którego nie
trzeba nikomu przedstawiać. Bardzo dawno nie jadłam takiej kiełbasy. Kiedyś
jeszcze w rodzinnym domu często taką kiełbasę przyrządzaliśmy. Jadało się ją
zwyczajnie z chlebem i musztardą albo z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem
kiszonym. Super szybkie, proste i smaczne. Na obiad lub kolację. Przepis jest
banalny, ale podaję i wysyłam dalej, może ktoś jak ja całkiem zapomniał o tym smakołyku
:). Koniecznie szukajcie kiełbasy dobrej jakości! Smacznego!
PRZEPIS
NA KIEŁBASĘ SMAŻONĄ Z CEBULĄ
Składniki
:
5 dobrej jakości
kiełbasek, np. śląskich
4 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Jak
zrobić kiełbasę smażoną z cebulą :
Kiełbasę delikatnie
ponacinać nożem z jednej strony. Cebule obrać i pokroić w średniej grubości
piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez 3-4 minuty,
oprószyć solą i pieprzem. Między cebule ułożyć kiełbasy. Smażyć przez około
10-12 minut następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 10-12 minut. W
czasie smażenia często mieszać cebulę. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, tak żeby
kiełbasa dobrze się wysmażyła a cebula nie spaliła. W razie potrzeby można podlać
kilkoma łyżkami wody. Podawać od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz