Makowiec japoński,
czyli makowiec bez ciasta. Bezproblemowe ciasto makowe z dodatkiem jabłek,
które sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dużą ilością bakalii. Pięknie
pachnie i wspaniale smakuje, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki :
200 g mielonego maku
5 jajek
200 g cukru
130 g masła
500 g jabłek
8 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
2 łyżki smażonej skórki
pomarańczowej
Polewa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
60 ml śmietanki
kremówki
Jak
zrobić makowiec japoński :
Mak przełożyć do miski,
zalać gorącą wodą do przykrycia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony
mak przesypać na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć jak tobołek i mocno odcisnąć
z wody. Przełożyć do dużej miski. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jabłka
obrać, zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć. Do drugiej miski wbić jajka,
dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach aż powstanie puszysta masa (około
5-6 minut). Dodać do maku razem z masłem, wymieszać. Następnie dodać kaszę, proszek
do pieczenia. Na koniec dodać jabłka, rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę
pomarańczową i ekstrakt migdałowy. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy
24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, nadmiar odciąć). Boki wysmarować
masłem. Ciasto przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez
około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyciągnąć i odstawić do
wystudzenia. Przygotować polewę : czekoladę posiekać, w małym garnuszku
podgrzać kremówkę (nie gotować!). Dodać czekoladę, ściągnąć z palnika,
energicznie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Ciasto wyciągnąć z
obręczy, polać polewą.
Najlepszy :) Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam ale zapisuje przepis zrobię w weekend
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie,
OdpowiedzUsuńCzy to jest jak mielony?
OdpowiedzUsuńTak w przepisie został użyty mak mielony.
UsuńChodzi o jak gotowy taki w puszce?
OdpowiedzUsuńNie, kupuje suchy mak w paczce, ale już zmielony.
UsuńAle można dać gotowy mak z puszki?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, zawszę robię z suchym makiem. Gotowa masa makowa jest rzadsza więc nie mogę zagwarantować efektu. Pozdrawiam!
Usuńa przesmażona skórka z pomarańczy - można zetrzeć skórkę i przesmażyć na suchej patelni? :)
OdpowiedzUsuńNie, można pokroić w kosteczkę skórkę z pomarańczy (wcześniej odkrawając białą część) i przesmażyć z dodatkiem cukru :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń