Cebularze

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione farszem z podsmażonej cebuli wymieszanej z makiem. Jeśli nie macie pod ręka maku możecie go pominąć, a pod koniec pieczenia posypać wierzch startym żółtym serem.

cebularze

PRZEPIS NA CEBULARZE
(6 sztuk)


Składniki :
275 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 łyżeczka cukru
30 g masła
1 duże jajko

Farsz :
3 duże cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki maku


Jak zrobić cebularze :
Przygotować zaczyn : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzane mleko (powinno być letnie) i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozpuścić i przestudzić masło. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko, odlać 2 łyżki do innego naczynia, odstawić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać gotowy zaczyn, roztopione masło i większą część roztrzepanego jajka. Mieszać łyżką, kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 4-5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Przygotować farsz : cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż ładnie się zarumieni. Przełożyć do miski, dodać mak i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie spłaszczyć w dłoniach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie za pomocą szklanki i wypełnić je farszem. Brzegi posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut (aż cebularze się zarumienią). 

2 komentarze

  1. Uwielbiam! Staram się ich nie robić, bo za każdym razem, gdy je piekę to nie mogę się później od nich oderwać...:)

    OdpowiedzUsuń