Kotlety jaglane są świetną
alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa a dla pozostałych ciekawym
urozmaiceniem kuchennego repertuaru. Powinny być dobrze wysmażone, wtedy nie
sprawiają problemu podczas smażenia przy przekładaniu ich na druga stronę i
smakują najlepiej! Jeśli kotleciki słabo się lepią to znaczy, że masa jest albo
zbyt mokra – wtedy dodajemy po trochu bułki tartej lub mąki, albo zbyt sucha –
wówczas dodajemy trochę wody. Podajemy z ulubioną surówką.
Składniki
(8 sztuk) :
125 g suchej kaszy
jaglanej
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
olej
Sposób
przygotowania kotlecików z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną
przepłukać na sicie, następnie przelać gorącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać 1
szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż
wchłonie cały płyn i będzie miękka). Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i
pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach, razem z
cebula, wyciśniętym ząbkiem czosnku i natką dodać do kaszy. Doprawić 1 płaską
łyżeczką soli i 1/3 łyżeczką pieprzu. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na
patelni rozgrzać olej. Formować małe kotleciki, mocno dociskać je dłońmi i
delikatnie układać na patelni. Jeśli masa jest zbyt mokra dodać trochę bułki
tartej lub mąki. Jeśli jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Kotleciki smażyć na
średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przekładać na druga stronę
dopiero kiedy kotlecik jest wyraźnie zarumieniony. Jeśli są dobrze wysmażone,
są twarde i chrupkie i nie rozpadają się podczas przekładania na druga stronę.
Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu
odsączenia tłuszczu. Podawać z surówką.
Skąd pochodzi posiłek?
Podstawą kuchni wegetariańskiej i wegańskiej są kotlety z kaszy jaglanej. Nie wiadomo dokładnie, w jakim kraju zaczęto przyrządzać je po raz pierwszy. Z wieloma dodatkami (np. surówkami, sosami) i w różnych wersjach spożywa się je na wielu szerokościach geograficznych, a szczególnie tam, gdzie występuje powszechny dostęp do łuskanego ziarna prosa zwyczajnego.
Na jaką okazję przygotować kotlety z kaszy jaglanej?
Niewielkich rozmiarów kotleciki z kaszy jaglanej przyrządza się przede wszystkim na obiad. Mogą być one dodatkiem do ziemniaków i surówki lub stanowić samodzielną potrawę. Jada się je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są idealne jako przekąska podczas upalnych dni i z powodzeniem można zabierać je na piknik. Kasza jaglana jest przede wszystkim dobrą alternatywą dla mięsnych kotletów i z tego względu będzie idealna na zdrowy, popołudniowy lunch.
Właściwości zdrowotne
Największą zaletą kotletów z kaszy jaglanej jest brak glutenu (jeśli do dania nie dodaje się mąki). W swoim składzie ziarna zawierają krzemionkę, która sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry, włosów i paznokci, a także wspiera funkcjonowanie układu kostnego. Duża ilość lecytyny z kolei poprawia pamięć i koncentrację. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Kotlety jaglane to także źródło witamin z grupy B oraz E. Zboże jest lekkostrawne i poprawia przemianę materii, regulując ponadto poziom cholesterolu. Ze względu na błonnik, usuwa z organizmu zalegające toksyny. Kasza zawiera dużą ilość białka o właściwościach budulcowych.
Komu będzie smakować?
Chrupiące i lekkie kotleciki jaglane smakować będą nie tylko zwolennikom zdrowej kuchni, ale także wegetarianom i weganom. Ze względu na brak glutenu, nadają się do spożywania przez osoby cierpiące na celiakię. Jednakże, biorąc pod uwagę dużą zawartość tłuszczów, powinni unikać jej przyswajania konsumenci cierpiący na dolegliwości wątrobowe. Aby kotlety z kaszy jaglanej były smaczne, należy pamiętać, aby ziarno uprzednio zamoczyć w ciepłej wodzie, co zniweluje specyficzną goryczkę.
lubię wszelkie bezmięsne wariacja jako urozmaicenie mojego menu :)
OdpowiedzUsuń