Przepis na tradycyjne
danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to jedna z potraw,
które można przygotować wcześniej i zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi
około 50 pierogów.
Składniki na farsz :
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
Jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami:
Grzyby umieścić w
garnku, zalać zimną wodą, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać
1 płaską łyżeczkę soli, gotować przez 1 godzinę. Kapustę przepłukać na sicie,
przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia. Dodać ziarna ziela angielskiego,
czarnego pieprzu, liście laurowe i 1 płaską łyżeczkę soli. Gotować około 50
minut (lub do miękkości kapusty). Odlać, wyciągnąć przyprawy, dokładnie odcisnąć
z wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotowane grzyby odcedzić i
zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę,
oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty. Dodać grzyby, smażyć na małym
ogniu często mieszając przez 15 minut. W czasie smażenia kilka razy mocno
oprószyć grzyby solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Dodać do kapusty, wymieszać,
doprawić do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być wyrazisty w smaku).
Przygotować ciasto, następnie cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki
wycinać kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Pierogi układać na
podsypanej mąką kuchennej ściereczce. Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 1-2
minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Skąd pochodzi przepis?
Smakowite pierogi, zwłaszcza w formie gotowanej, są obecnie uznawane za potrawę typowo polską. Jednak najprawdopodobniej to Chińczycy jako pierwsi zaczęli nadziewać ciasto makaronowe różnego typu farszami. Z Kraju Środka przepis kulinarny zawędrował do Rusi, a dopiero stamtąd dotarł do naszego kraju, w okresie średniowiecza. Wariant z kapustą kiszoną i grzybami już od wielu lat jest typową postną przystawką serwowaną przede wszystkim w okresie Bożego narodzenia, lecz nie tylko. Danie spopularyzowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej kultowej książce kucharskiej z 1971 roku.
Na jaką okazję przygotować pierogi z kapustą i grzybami?
Żadna tradycyjna kolacja wigilijna nie będzie kompletna, jeśli nie zaserwujesz na niej znakomitych pierogów z kapustą i grzybami. Jednak przepisy kulinarne na to wyśmienite danie sprawdzą się na wiele więcej okazji! Możesz wykorzystać je w trakcie przygotowań przyjęcia przy suto zastawionym stole. Idealnie nadają się jako dodatkowa przekąska, najlepiej podawana razem z barszczem czerwonym. Szczególnie warto je polecić na imprezę sylwestrową, karnawałową czy urodzinową.
Właściwości zdrowotne
Te pierogi są nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle pożywne. To wszystko zasługa farszu, który jest pełen witamin i minerałów. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C, która jest szczególnie pożądana w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo wyróżnia się ona dużą zawartością wapnia, fosforu oraz witaminy E. Również grzyby leśne, bez względu na gatunek, dostarczają do naszego organizmu wielu cennych składników, takich jak m.in. błonnik (wspomagający funkcje trawienne), potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz D.
Komu będzie smakować?
Ze względu na znakomite wartości odżywcze, pieróg wypełniony kapustą i grzybami to doskonała przekąska dla osób, które wyeliminowały ze swojej diety mięso. Poza tym w przepisie kulinarnym nie ma żadnych składników odzwierzęcych, zatem sprawdzi się również dla wegan! Danie warto zaserwować wszystkim osobom, które tęsknią za typowo domowymi smakami. Jest też sztandarowym elementem kuchni polskiej, zatem można poczęstować nim gości z zagranicy.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz