Zupa cebulowo-czosnkowa

Smaczna, prosta zupa z cebuli i czosnku. Idealna do przygotowywania w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli sama zupa to za mało, doskonale będą pasowały do niej grzanki z ulubionym serem.


Składniki (3 porcje) :
4 średnie żółte cebule
2 czerwone cebule
8 ząbków czosnku
1 duży ziemniak
1 l bulionu drobiowego
oliwa
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki

Sposób przygotowania :
Cebule, czosnek i ziemniaka obrać. Cebule pokroić w piórka, 2 ząbki czosnku w plastry, pozostałe rozgnieść nożem, ziemniaka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić żółtą cebulę i czosnek pokrojony w plastry, dodać szczyptę soli i pieprzu, smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie w osobnym garnku podgrzać bulion. Do garnka z cebulą dodać rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaka, wlać ciepły bulion. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Zdjąć z palnika, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić czerwoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć aż się zarumieni. Gotową zupę nalać do miseczek, wierzch skropić oliwą, posypać posiekana natką, na wierzch ułożyć czerwoną cebulę. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz