Smaczna, prosta zupa z
cebuli i czosnku. Idealna do przygotowywania w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli sama
zupa to za mało, doskonale będą pasowały do niej grzanki z ulubionym serem.
Składniki
(3 porcje) :
4 średnie żółte cebule
2 czerwone cebule
8 ząbków czosnku
1 duży ziemniak
1 l bulionu drobiowego
oliwa
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej
natki
Sposób
przygotowania :
Cebule, czosnek i
ziemniaka obrać. Cebule pokroić w piórka, 2 ząbki czosnku w plastry, pozostałe
rozgnieść nożem, ziemniaka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić
żółtą cebulę i czosnek pokrojony w plastry, dodać szczyptę soli i pieprzu,
smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. W między
czasie w osobnym garnku podgrzać bulion. Do garnka z cebulą dodać rozgniecione
ząbki czosnku i ziemniaka, wlać ciepły bulion. Gotować na małym ogniu przez
20-25 minut. Zdjąć z palnika, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić czerwoną cebulę, oprószyć solą i
pieprzem i smażyć aż się zarumieni. Gotową zupę nalać do miseczek, wierzch
skropić oliwą, posypać posiekana natką, na wierzch ułożyć czerwoną cebulę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz