Kotlety mielone z indyka


Dzisiaj przepis na pyszne, delikatne kotlety mielone z indyka. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a samo mięso nie potrzebuje jakiś specjalnych dodatków : wystarczy podsmażona cebulka i namoczona bułka, które mielimy razem z mięsem oraz standardowo sól i pieprz. Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub mizerią ze świeżych ogórków.  

kotlety mielone z indyka

PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z INDYKA
(6 sztuk)



Składniki :
500 g piersi z indyka
1 cebula
1 bułka
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej



Jak zrobić kotlety mielone z indyka :
Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, odstawić na bok. Mięso z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce razem z odciśniętą i namoczoną bułką oraz podsmażoną cebulą. Do masy dodać jajko, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Formować okrągłe lub podłużne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron (ogień nie może być zbyt duży, bo kotlety zrumienią się z wierzchu a w środku będą surowe!).

Skąd pochodzi posiłek?

Obok rosołu i schabowego kotlet mielony to sztandarowe danie kuchni polskiej. Pierwsze przepisy na „siekanego”, bo tak ówcześnie go nazywano, pojawiły się w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Ich receptura praktycznie nie różniła się od tej znanej nam dzisiaj, choć do ich przygotowania wykorzystywano najczęściej mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Największym powodzeniem cieszyły się zdecydowanie w okresie PRL-u. Współcześnie przepisów na kotlety mielone jest cała gama – faszerowane, pieczone, duszone w sosie. W mojej propozycji sięgam po tradycyjną recepturę, ale z wykorzystaniem zdrowszego i mniej kalorycznego mięsa indyczego.

Na jaką okazję przygotować mielone kotlety indycze?

Jeżeli szukasz pomysłu na prosty, sycący obiad, sięgnij po przepis na kotlety mielone. Obiad z ich udziałem, w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i mizerii lub buraczków będzie niezawodnym pomysł na wizytę teściów, którzy często są miłośnikami tradycyjnej kuchni. Jeśli przychodzi do Ciebie grupa znajomych, wykorzystaj kotlety do smakowitych burgerów! Spróbuj również mielonych w wersji na zimno, sprawdzą się jako zakąska do mocniejszego alkoholu albo obkład na kanapkę.

Właściwości zdrowotne

To właśnie indyk zajmuje czołowe miejsce w rankingu najzdrowszych mięs. Nie tylko ma niską zawartość kalorii, ale przede wszystkim jest bogaty w witaminy z grupy B, białko oraz składniki mineralne takie jak żelazo, cynk czy selen. Dzięki temu wspomaga odchudzanie, poprawia działanie układu nerwowego i wzmacnia system odpornościowy. Regularne jedzenie mięsa indyczego jest także polecane przez dermatologów, ponieważ poprawia wygląd skóry oraz przyspiesza walkę z młodzieńczym trądzikiem.

Komu będzie smakować?

Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku kotlety mielone z indyka to gratka dla wszystkich mięsożerców. Zwłaszcza wśród tych, którzy preferują delikatne, chude, a przy tym po prostu zdrowe mięso. Zawsze sprawdzony, ponadczasowy przepis znajdzie swoich amatorów również wśród osób, które preferują tradycyjną polską kuchnię. Przywoła wspomnienie domowych obiadów jadanych u naszych babć.

4 komentarze