Kolejna wersja wytrawnych
muffin, tym razem z papryką, oliwkami, szynką i serami : żółtym i cheddarem. Takie
muffiny to doskonała opcja jeśli jesteście znudzeni kanapkami na śniadanie,
kolację lub w szkole/pracy. Świetnie smakują na zimno, dobrze się przechowują i
zachowują świeżość przez 3 dni. Przypominam też wcześniejszy przepis na muffiny
z szynką, serem i suszonymi pomidorami – klik.
PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY Z PAPRYKĄ, OLIWKAMI, SZYNKĄ I SEREM
(12
sztuk)
Składniki
:
275 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
250 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1 duża lub 2 mniejsze
czerwone papryki
75 g zielonych oliwek
100 g szynki
75 g sera żółtego
50 g cheddara +
odrobina do posypania
Jak zrobić wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem :
Paprykę pozbawić
gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na 2-3
mniejsze kawałki każdą. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty i cheddar
zetrzeć na małych oczkach. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do
pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić mleko, olej i jajko, wymieszać
trzepaczką rózgową. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką, dodać
paprykę, oliwki, szynkę i sery, ponownie krótko wymieszać do połącznie składników.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, każda wypełnić ciastem, wierzch posypać odrobiną
startego cheddara. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez
20-25 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz