Pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami to moje ulubione pierogi z owocami. Obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem. Pycha! Zawsze przygotowuję ich więcej i mrożę, żeby cieszyć się nimi również zimą :). Cudowny smak lata :).

pierogi z jagodami

PRZEPIS NA PIEROGI Z JAGODAMI
(ok. 60 sztuk)


Dwie porcje ciasta z tego przepisu – klik

Farsz :
500 g jagód
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Jak zrobić pierogi z jagodami :
Jagody przepłukać, odsączyć na sicie, następnie dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Przesypać do miski. Przygotować dwie porcje ciasta na pierogi z podanego wyżej przepisu. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać jagody i dokładnie zlepiać brzegi. Gotowe pierogi układać na kuchennej ściereczce posypanej mąką. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną i cukrem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz