Pierogi z jagodami to
moje ulubione pierogi z owocami. Obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem. Pycha!
Zawsze przygotowuję ich więcej i mrożę, żeby cieszyć się nimi również zimą :). Cudowny
smak lata :).
PRZEPIS
NA PIEROGI Z JAGODAMI
(ok.
60 sztuk)
Dwie porcje ciasta z tego przepisu – klik
Farsz
:
500 g jagód
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
Jak zrobić pierogi z jagodami :
Jagody przepłukać,
odsączyć na sicie, następnie dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Przesypać do miski. Przygotować dwie porcje ciasta na pierogi z podanego wyżej
przepisu. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować, wycinać
kółka, nakładać jagody i dokładnie zlepiać brzegi. Gotowe pierogi układać na
kuchennej ściereczce posypanej mąką. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej
wody. Gotować przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną i cukrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz