To ostatnio moje
ulubione bułeczki! Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem podsmażonej na patelni
cebulki. Wspaniale pachną i smakują. Mają wyraźnie wyczuwalny cebulowy smak. Idealne
na kanapki z serem, wędliną albo pasztetem, pycha! U mnie w domu znikają
błyskawicznie! Jeśli lubicie cebulę w wypiekach przypominam też przepis na
popularne cebularze – klik.
PRZEPIS
NA BUŁKI Z CEBULĄ
(10
sztuk)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
225 ml letniej wody
30 g masła
1 duża cebula lub 2
mniejsze
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Jak
zrobić bułki z cebulą :
Najpierw przygotować
zaczyn : składniki wymieszać w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Masło
rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż
ładnie się zarumieni. Odstawić. Mąkę przesiać do większej miski, dodać 1
łyżeczkę soli, wodę, rozpuszczone i ostudzone masło, gotowy zaczyn i
przestudzoną cebulę. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4-5
minut. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po
tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, całe z wierzchu obsypać mąką. Podzielić na
10 równych części, każdą oprószyć lekko mąką i uformować z niej bułeczkę zaciągając
ciasto do dołu. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć
i odstawić do wystudzenia.
Dzisiaj upiekłam bułeczki. Niebo w gębie
OdpowiedzUsuń