Torcik marchewkowy z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe w nieco bardziej odświętnej formie torciku przełożonego pomarańczowym kremem z serka mascarpone. Prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie! Ciasto można upiec dzień wcześniej i kolejnego dnia przełożyć kremem. Należy je przechowywać w lodówce a przed jedzeniem najlepiej wyciągnąć chwilkę szybciej, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej, wtedy smakuje najlepiej! 


torcik marchewkowy z kremem mascarpone

PRZEPIS NA TORCIK MARCHEWKOWY Z KREMEM MASCARPONE

 

Ciasto :

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

300 g marchewki

100 g ananasa

50 g wiórków kokosowych

50 g orzechów włoskich

3 jajka

200 g cukru

225 g oleju

 

Krem mascarpone :

250 g mascarpone

200 s serka philadephia

125 g cukru pudru

30 ml soku z pomarańczy

 

Dodatkowo :

miękkie masło do wysmarowania foremki

garść orzechów włoskich do posypania

 

Jak zrobić torcik marchewkowy z kremem mascarpone :

W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Do drugiej większej miski wbić jajka (powinny być w temperaturze pokojowej), ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec małym strumieniem wlać olej, nadal miksując. Dodać marchewkę, ananasa pokrojonego na małe kawałki, wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszać łyżką. Dodać zawartość miski z mąką, wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Przelać masę do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować krem : wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia.

Całkowicie ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Powierzchnię pierwszego blatu posmarować kremem (zużyć ok. 1/3 kremu). Delikatnie przykryć drugą częścią ciasta, wierzch posmarować pozostałym kremem. Posypać drobno posiekanymi orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed jedzeniem wyciągnąć z lodówki i odstawić, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz