Idealne gofry powinny
być chrupiące na zewnątrz i puszyste, delikatne w środku. Dokładnie takie gofry
przygotujecie z tego przepisu! Są przepyszne! Przygotowujemy je najczęściej w
weekend na słodkie śniadanie. Sprawdzą się też doskonale na deser lub podwieczorek.
Ja najbardziej lubię gofry z owocami i bitą śmietaną! Zimą z braku owoców
wybieram wersję z ulubionym dżemem i obowiązkowo bitą śmietaną :). Z jakimi
dodatkami najlepiej smakują Wam gofry?
CHRUPIĄCE GOFRY – NAJLEPSZY PRZEPIS
(16
sztuk)
Składniki
:
3 szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 duże jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 ¾ szklanki wody
gazowanej
Dodatkowo
:
olej do nasmarowania
gofrownicy
ulubione dodatki :
dżem, owoce, cukier puder, bita śmietana
Jak
zrobić chrupiące gofry :
Mąkę wymieszać z solą i
proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier,
wymieszać. Następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do
połączenia składników. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju, nagrzać. Nakładać
ciasto, gofry piec przez około 7 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz