Chrupiące gofry – najlepszy przepis!

Idealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste, delikatne w środku. Dokładnie takie gofry przygotujecie z tego przepisu! Są przepyszne! Przygotowujemy je najczęściej w weekend na słodkie śniadanie. Sprawdzą się też doskonale na deser lub podwieczorek. Ja najbardziej lubię gofry z owocami i bitą śmietaną! Zimą z braku owoców wybieram wersję z ulubionym dżemem i obowiązkowo bitą śmietaną :). Z jakimi dodatkami najlepiej smakują Wam gofry?


chrupiace gofry najlepszy przepis

CHRUPIĄCE GOFRY – NAJLEPSZY PRZEPIS

(16 sztuk)

 


Składniki :

3 szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 duże jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki oleju

1 ¾ szklanki wody gazowanej

 


Dodatkowo :

olej do nasmarowania gofrownicy

ulubione dodatki : dżem, owoce, cukier puder, bita śmietana

 


Jak zrobić chrupiące gofry :

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju, nagrzać. Nakładać ciasto, gofry piec przez około 7 minut.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz